7/10/10

Τα µυστικά των ωκεανών

Ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 200.000 νέα είδη θαλάσσιας ζωής
Ο κόσµος τελικά είναι µικρός. Και ο θαλάσσιος κόσµος αποδεικνύεται ακόµη πιο µικρός. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ολοκλήρωση µιας δεκαετούς έρευνας για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής, τα αποτελέσµατα της οποίας ανακοινώθηκαν χθες στο Λονδίνο και αποκαλύπτουν 201.206 άγνωστα µέχρι σήµερα θαλάσσια είδη.
Πριν από µία δεκαετία, στο ερώτηµα πόσα είδη υπάρχουν ήταν αδύνατο να δοθεί απάντηση. Σε αυτό το διάστηµα όµως στους ωκεανούς εργάστηκαν 2.700 επιστήµονες από 80 χώρες, µελετώντας τα πιο παγωµένα νερά αλλά και τις πιο θερµές λιµνοθάλασσες, µικροβιακούς οργανισµούς αλλά και κήτη.
Το πλέον εντυπωσιακό όµως που προκύπτει από την έρευνα είναι η αλληλοσύνδεση της θαλάσσιας ζωής. «Δεν γνωρίζαµε τόσα για τους ωκεανούς. Τώρα πιστεύουµε ότι συνδέονται µεταξύ τους», παρατήρησε ο Πέδρο Μαρτίνεζ Αρµπίζου, επικεφαλής στο γερµανικό παράρτηµα του Κέντρου Ερευνας Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας. Το γεγονός επιβεβαιώνει η περίπτωση ενός γαριδοειδούς µε την ονοµασία ceratonotus steiningeri.
Η ύπαρξη του µικροσκοπικού αυτού θαλάσσιου είδους µε τις πολλές ακίδες και τα νύχια ήταν παντελώς άγνωστη πριν από πέντε χρόνια. Ανακαλύφθηκε στις ατλαντικές ακτές της Αφρικής, σε βάθος πέντε χιλιοµέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και ήταν ένα από τα 800 είδη που ανακαλύφθηκαν σε εκείνη την αποστολή, όπως ανακοίνωσε ο συµµετέχων στην έρευνα Πέδρο Μαρτίνεζ Αρµπίζου. Το περίεργο ήταν ότι το ίδιο πλάσµα υπήρχε στον κατάλογο που είχε συντάξει νωρίτερα ο Αρµπίζου και αφορούσε άγνωστα είδη που βρέθηκαν στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, δηλαδή σε απόσταση 12.800 χλµ. Το ίδιο συµπέρασµα προκύπτει επίσης από την παρατήρηση ενός κυανόπτερου τόνου, ο οποίος διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό τρεις φορές µέσα σε 600 µέρες!
 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Στην έρευνα που διήρκεσε 10 χρόνια συµµετείχαν 2.700 επιστήµονες από 80 χώρες!
Γιγάντια καλαµάρια και φωτεινές τσούχτρες
ΓΙΑ ΤΙΣ ανάγκες της έρευνας δαπανήθηκαν περίπου 475 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιστήµονες έφτασαν ακόµη και σε βάθος 10.000 µέτρων, στην Τάφρο Μαριάνων, το βαθύτερο – γνωστό – σηµείο του κόσµου στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ανάµεσα στα χιλιάδες είδη που καταγράφονται στην έρευνα, εντύπωση προκαλεί ένα πολύ µεγάλο καλαµάρι, αλλιώτικο από τα συνηθισµένα, που βρέθηκε πρόσφατα σε βάθος 915 µέτρων. Το µήκος του αγγίζει τα επτά µέτρα και έχει µεγάλα πτερύγια µε βραχίονες και αγκυλωτά πλοκάµια. Οταν το πρωτοείδαν οι επιστήµονες είχε τη µορφή κάµπιας. Σε µεγαλύτερο βάθος όµως ανακάλυψαν πως εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά λαµπερό πλάσµα.
Ιουρασική γαρίδα 
Εξίσου εντυπωσιακή είναι µια γαρίδα της Ιουράσιας Περιόδου, για την οποία υπήρχε η αντίληψη ότι είχε εξαφανιστεί πριν από 50 εκατοµµύρια χρόνια, καθώς και ένας πολύχαιτος θαλάσσιος σκώληκας, που βρέθηκε στην ακτή Σαγκάµι στην Ιαπωνία, σε βάθος 925 µέτρων, αλλά και µια περίεργη τσούχτρα που όταν διαισθάνεται ότι απειλείται εκπέµπει κατά κάποιον τρόπο φως.

Οι επιστήµονες εκτιµούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 750.000 θαλάσσια είδη, τα οποία όµως δεν έχουν ακόµη αναγνωρίσει. Και παρατηρούν πως η πιο δραστήρια θαλάσσια ζωή καταγράφεται πέριξ της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόµη το συµπέρασµα των ειδικών ότι όπως οι άνθρωποι και οι χιµπαντζήδες παρουσιάζουν κατά τουλάχιστον 95% κοινό DΝΑ, περίπου το ίδιο συµβαίνει και µε τα θαλάσσια είδη.
Με όχηµα την έρευνα-µαµούθ, οι επιστήµονες πιστεύουν πως θα µπορέσουν να αξιολογήσουν τις απειλές για τους ωκεανούς, από την κλιµατική αλλαγή έως την πετρελαιοκηλίδα.
Πηγή: Τα Νέα (Μάρω Βακαλοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου