11/10/10

Μια πόλη θα θερμαίνεται από... ανθρώπινα λύματα

Ξεκινά στην πόλη Οξφορντσάιρ στη Βρετανία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κάτοικοι των σπιτιών της πόλης που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους φυσικό αέριο θα ζεσταίνονται με ένα αέριο που θα είναι προϊόν ανθρώπινων λυμάτων και μάλιστα των δικών τους λυμάτων! 

Το σύστημα θα ανακυκλώνει τα λύματα των κατοίκων της πόλης για να παράγει βιομεθάνιο το οποίο θα διοχετεύεται στη συνέχεια πίσω στα σπίτια τους μέσω του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου. Σε πρώτη φάση το βιομεθάνιο θα διοχετευθεί σε 200 σπίτια του Οξφορντσάιρ και αν όλα πάνε καλά το σύστημα θα επεκταθεί όχι μόνο στην υπόλοιπη πόλη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. 

«Η δημιουργία ενός συστήματος παροχής ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητη από τη στιγμή που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει μέχρι το 2020 κάθε χώρα της ΕΕνα καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Οσοι θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου συστήματος όχι μόνο δεν θα πρέπει να νιώθουν καθόλου άσχημα αλλά αντίθετα θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι. Το αέριο που θα παράγεται από τα λύματα είναι άοσμο και θα διοχετεύεται μέσω του εθνικού δικτύου» αναφέρει στο ΒΒC ο Μάρτιν Οριλ, στέλεχος της Βritish Gas που μετέχει στο πρόγραμμα. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου