20/10/10

Μειώνεται η όρεξη των Γερμανών για μπύρα

Με ένα νέο ρεκόρ έκλεισε για φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας του κόσμου στο Μόναχο. Οι επισκέπτες του 177ου Oktoberfest κατανάλωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας. Ένα πανηγύρι για τους παρασκευαστές μπύρας στη Γερμανία, που όμως δεν χαίρονται και πολύ.

Μπορεί το Oktoberfest να ξεπεράσει για άλλη μία φορά τα ρεκόρ, όμως η αγορά της Γερμανίας τους δημιουργεί έντονο πρόβλημα, καθώς μειώνεται η όρεξη των Γερμανών για μπύρα. Από τα 142 λίτρα μπύρας που κατανάλωνε ο μέσος Γερμανός το 1991, έφτασε να καταναλώνει μόλις 110 λίτρα το 2009, λιγότερο απ' όσο καταναλώνουν οι Τσέχοι, οι Αυστριακοί και οι Ιρλανδοί. Μάλιστα, οι Γερμανοί αναμένεται να καταναλώσουν φέτος ακόμη λιγότερη μπύρα.
Η μπύρα σύμβολο της Γερμανίας
Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, μειώνεται και πίνει λιγότερο. Παράλληλα, αλλάζουν και οι συνήθειες. Οι νέοι άνθρωποι προτιμούν τις περισσότερο εξωτερικές και μη αλκοολούχες γεύσεις. Οι πλούσιοι προτιμούν το κρασί αντί τις μπύρας. Προς απογοήτευση πολλών, οι Γερμανοί δεν καταναλώνουν πλέον μπύρα την ώρα του φαγητού. Αλλά ακόμη και οι Γερμανοί που αγαπούν την παράδοση, μετά από κάποια ηλικία αποφεύγουν να πίνουν μπύρα για λόγους υγείας.

Η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Η κατανάλωση μπύρας είναι σταθερή ή παρουσιάζει υποχώρηση σε όλες τις ώριμες αγορές. Η μείωση της κατανάλωσης της μπύρας έχει μεγάλο αντίκτυπο, εξαιτίας του εθνικού συμβολισμού της. Είναι μία βιομηχανία με παράδοση αιώνων στη Γερμανία, με τον αρχαιότερο νόμο τροφίμων στον κόσμο. Το νόμο καθαρότητας (Reihnheitsgebot) του 1516.
Πρόβλημα η ποιότητα της μπύρας
Το πρόβλημα δημιουργείται από την ποιότητα της μπύρας. Οι μπύρες μαζικής παραγωγής, χαρακτηρίζονται ως Perversely, Sp lwasser, (βρωμόνερο). Οι τέσσερις μεγαλύτερες ζυθοποιίες παγκοσμίως έχουν κατέχουν μόλις το 1/5 της γερμανικής αγοράς, ενώ κυριαρχούν στο 50% της διεθνούς αγοράς. Αντιθέτως, οι ντόπιοι ζυθοποιοί κυριαρχούν στην αγορά, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη κατακερματισμένη αγορά μπύρας στον κόσμο. Οι τιμές ήταν χαμηλές λόγω του υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ των 1.300 ζυθοποιείων, περισσότερες απ' όλες τις ζυθοποιίες της Ευρώπης μαζί. Ωστόσο, οι μικρές γερμανικές ζυθοποιίες δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος ή να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους στη λιανική.
Δεν σημαίνει ότι η Γερμανία σταμάτησε να αγαπάει την μπύρα. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και με διαφορά η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Οι ζυθοποιοί περιμένουν μία αργή αλλά σταθερή πτώση της κατανάλωσης. «Σε περίπου είκοσι χρόνια αναμένεται ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί σε 80 λίτρα ανά άτομο» προβλέπει ο Μαρκ-Όλιβερ Χούνχολτς από το Σύνδεσμο Γερμανών Ζυθοποιών και συμπληρώνει: «Όλο και περισσότερες ζυθοποιίες θα κλείνουν. Δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει αυτό το ταξίδι».
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου