4/10/10

«Στον αέρα» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης

Οι πρυτάνεις δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων από το τέλος του Οκτώβρη
Σε τροχιά περικοπών, από τις λειτουργικές δαπάνες μέχρι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, προσανατολίζονται τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να επιβιώσουν από την επικείμενη μείωση των κονδυλίων που ακούγεται πως θα φτάσει το 43%. Η υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, έχει ήδη οδηγήσει σε πάγωμα των λειτουργικών δαπανών, ενώ οι πρυτάνεις δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων από το τέλος του Οκτώβρη.
Περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα εκτιμάται ότι θα λάβει φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, «δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε προσφέροντας υπηρεσίες ποιότητας, αλλά ότι δε θα λειτουργήσουμε καθόλου». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια που θα λάβει το ΑΠΘ θα φτάσουν μετά βίας για τη χρηματοδότηση του προσωπικού, αφήνοντας 2-4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (αναλώσιμα, λογαριασμοί, προμήθειες κ.ά.). Μάλιστα, από την 1η Σεπτεμβρίου, το ΑΠΘ έχει αναστείλει όλους τους νέους διαγωνισμούς και τις προμήθειες της κεντρικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου και ικανοποιεί μόνο παλιότερες υποχρεώσεις του ιδρύματος.


Ψήφισμα προς την κυβέρνηση
Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας -ο οποίος έχει εξαιρεθεί από τις περικοπές που προβλέπει το μνημόνιο- έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως στη Σύγκλητο των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 του μήνα, θα συζητηθεί η αποστολή ενός ψηφίσματος προς την κυβέρνηση με το οποίο θα ζητείται η εξαίρεση της παιδείας από την πολιτική λιτότητας.
«Υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να εξαιρεθεί η παιδεία από τις περικοπές, καθώς η υποχρηματοδότηση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την ανατροφοδότηση της ύφεσης. Τα περιθώρια για να λειτουργήσει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με αυξημένο μάλιστα αριθμό φοιτητών λόγω των μεταγραφών είναι μηδαμινά», σημειώνει ο κ. Μυλόπουλος.
ΠΑΜΑΚ: Πάγωμα ακόμη και στη χρήση τηλεφώνων
Στο γειτονικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν ήδη ξεκινήσει οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών, καθώς η μείωση των πιστώσεων εκτιμάται στα 1,8 εκατ. ευρώ. «Θύματα» έχουν πέσει μέχρι στιγμής οι δαπάνες προβολής και δημοσιεύσεων, τα ενημερωτικά έντυπα προς μαθητές και φοιτητές, ενώ στον πάγο έχουν μπει και οι προμήθειες αναλώσιμων υλικών. «Ελπίζουμε ότι η λιτότητα δε θα πλήξει την παιδεία, αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε δεν είναι ευχάριστα. Περιμένουμε μείωση στον προϋπολογισμό μας έως και 30% και γι' αυτό λαμβάνουμε ήδη μέτρα περικοπών», εξηγεί ο πρύτανης Γιάννης Χατζηδημητρίου.
Επιπλέον, η διοίκηση του ιδρύματος προσανατολίζεται στη μείωση του περιθωρίου χρήσης των τηλεφώνων για όλες τις υπηρεσίες και τα μέλη ΔΕΠ έως και 40%, μείωση των δαπανών στα προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης αλλά και στις ανανεώσεις εξοπλισμών. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να σταματήσουν οι παραγγελίες συγγραμμάτων για τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα έχουν δικαίωμα για δωρεάν σίτιση, κατεβάζοντας το όριο στα εισοδηματικά κριτήρια. «Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μην υπάρξει επίδραση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Το ενδεχόμενο της αναστολής της λειτουργίας είναι ακραίο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.
ΤΕΙ-Θ: Μέχρι τον Οκτώβριο η λειτουργία
Στο τέλος του μήνα εξαντλούνται, πάντως, τα περιθώρια λειτουργίας για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το ίδρυμα έχει ήδη απλήρωτους λογαριασμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια που θα λάβει θα είναι μειωμένα κατά 4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ιδρύματος έχει στείλει, μάλιστα, επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας ενημερώνοντας πως στο τέλος του Οκτώβρη θα αναστείλει τη λειτουργία του.
«Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση, υπογράψαμε τετραετή προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο σχετικά με τα χρήματα με τα οποία θα επιχορηγούμασταν. Αυτή η σύμβαση δεν τηρήθηκε ποτέ και κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη. Πέρυσι πήραμε 3 εκατ. ευρώ λιγότερα και φέτος υπολογίζουμε μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο πρόεδρος Παύλος Καρακολτσίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια του υπουργείου θα καλύψουν μόνο τους υπάρχοντες απλήρωτους λογαριασμούς αφήνοντας στον αέρα τη λειτουργία του ιδρύματος. «Θα αναγκαστούμε να κόψουμε από τις λειτουργικές δαπάνες, τις αγορές υλικών, τα έργα ανάπτυξης, ακόμη και τον αριθμό των φωτοτυπιών που θα επιτρέπεται να βγάλει το προσωπικό. Αναγκαστικά θα μειώσουμε τις προσλήψεις εκτάκτων, με αποτέλεσμα και τη μείωση των μαθημάτων. Η κυβέρνηση μιλάει για νέο πανεπιστήμιο, αλλά φοβάμαι ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές θα χαθεί πλήρως το παλιό», καταλήγει ο κ. Καρακολτσίδης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Λαμπρινή Παπαδοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου