8/10/10

Κόπηκαν οι αποσπάσεις, κλείνουν τα Παιδαγωγικά

Άμεση κάλυψη των κενών ζητούν οι σχολές
Κλείνουν ένα ένα τα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων. Τα προβλήματα λειτουργίας μετά τον περιορισμό των αποσπάσεων είναι μεγάλα και, παρά τις διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έστω «κατά περίπτωση», δεν έχει δοθεί ακόμα λύση.
Ετσι, μετά τα Παιδαγωγικά Τμήματα Φλώρινας, Κρήτης, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, έλαβε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το τμήμα αδυνατεί να εξασφαλίσει την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών, λόγω έλλειψης του απαραίτητου αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών, που θα προσφέρουν επικουρικό εκπαιδευτικό έργο», αναφέρεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών, το οποίο φέτος καλείται να λειτουργήσει με πέντε εκπαιδευτικούς, σε σχέση με τους 30, που απασχολούσε πέρυσι.

«Το υπουργείο εξετάζει κατά περίπτωση» τα προβλήματα στα Παιδαγωγικά Τμήματα, δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ενημερώνοντας πως είναι σ' επικοινωνία με τα Ιδρύματα. Ωστόσο, παραπέμπουν στη «συνεννόηση του Ιουλίου», οπότε και ζητήθηκε από τα Ιδρύματα να ενημερώσουν για τις ανάγκες τους. Αλλα ανταποκρίθηκαν, άλλα όχι, τονίζουν από το υπουργείο.
Πάντως ο εξορθολογισμός και η εύρεση άλλων λύσεων, πέραν των αποσπάσεων, αποτελεί τη βάση της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας.
Ενδεικτικό το παράδειγμα των ΤΕΙ. Μπορεί σ' αυτό των Γρεβενών (Δυτ. Μακεδονίας) να εστάλη το προσωπικό που ζητήθηκε, όμως σε αρκετά άλλα, όπως σ' αυτά της Κρήτης και της Καλαμάτας, δόθηκαν οι δέουσες προτροπές για προσλήψεις από την τοπική κοινωνία.
«Πρόκειται για διοικητικές ανάγκες, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν και από άλλες ειδικότητες, όχι απαραίτητα από εκπαιδευτικούς», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.
Αναμένεται η «συνταγή» που θα δοθεί για τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια. *
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Άννας Αντριτσάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου