8/10/10

Παίξτε τις τρεις διαστάσεις στα... δάχτυλα!

Ιάπωνες ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑΙSΤ) ανέπτυξαν την πρώτη τρισδιάστατη τηλεόραση που προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να αγγίξει ή να επεξεργαστεί μέσω της αφής τα εικονιζόμενα αντικείμενα. 

Το καινοτόμο σύστημα i3Space λειτουργεί με τη βοήθεια έξι μικροκαμερών ανίχνευσης κίνησης, οι οποίες καταγράφουν όλες τις κινήσεις των δαχτύλων του χρήστη. Παράλληλα ο ίδιος οφείλει να φορά στους δείκτες του δύο υπερευαίσθητα εξαρτήματα υπό μορφή ηλεκτρονικής δακτυλήθρας τα οποία δονούνται κάθε φορά που εκείνος «αγγίζει» την 3D εικόνα που βλέπει μπροστά του χαρίζοντάς του την ψευδαίσθηση της διάδρασης. 

«Το σύστημα αναγνωρίζει τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του χρήστη προσφέροντας μια απτική διάδραση αλλά και την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά αγγίζει διάφορα αντικείμενα» αναφέρει εκπρόσωπος του ιαπωνικού ιδρύματος. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μπορεί να αγγίξει στον αέρα μια εικόνα» προσθέτει. 
Σε πρόσφατη παρουσίαση του συστήματος οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την τρισδιάστατη εικόνα της Γης την οποία χάρη στο i3Space μπορούσαν στη συνέχεια να τεντώσουν ή να παραμορφώσουν τραβώντας την προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 
Οπως αναφέρουν, το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε χειρουργούς καθώς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τρισδιάστατη προσομοίωση των τεχνικών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν πριν από το πραγματικό χειρουργείο, όπως επίσης και σε δεινούς λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εκτοξεύοντας την ψυχαγωγία τους σε νέα διάσταση. 
Πηγή: Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου