2/10/10

Συγγνώμη για τα πειράματα σκόπιμης μόλυνσης ανθρώπων στη Γουατεμάλα ζήτησαν οι ΗΠΑ

«Ανήθικα και κατακριτέα»

Αμερικανοί γιατροί μόλυναν σκόπιμα και εν αγνοία των ασθενών εκατοντάδες ανθρώπους στη Γουατεμάλα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες για να τους χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους, πράξεις για τις οποίες οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα συγγνώμη.

Η αποκάλυψη για τα πειράματα αυτά έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασσαχουσέττης, η οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την έρευνα που είχε κάνει για το θέμα.
Σύμφωνα με τη Ρέβερμπι, Αμερικανοί κυβερνητικοί γιατροί μόλυναν σκοπίμως άτομα με σύφιλη και βλεννόρροια. Η καθηγήτρια ανακάλυψε τα έγγραφα που περιέγραφαν τη μελέτη ενώ ερευνούσε παρόμοια πειράματα τα οποία είχαν γίνει μία δεκαετία νωρίτερα σε βάρος Αφροαμερικανών ανδρών.

Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ έκαναν τα πειράματα παραπλανώντας τα ανθρώπινα πειραματόζωα που πίστευαν ότι εμβολιάζονται κατά της σύφιλης. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν η πενικιλίνη, που τότε είχε μόλις ανακαλυφθεί, μπορούσε να προλάβει τη σύφιλη εκτός από το να τη θεραπεύσει. 
Στη Γουατεμάλα αντικείμενα μελέτης έγιναν 696 άτομα. Επρόκειτο για άνδρες κρατούμενους σε φυλακές και σε άνδρες και γυναίκες, τροφίμους του Εθνικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν άρρωστες ιερόδουλες για να μεταδώσουν τις ασθένειες στους κρατούμενους άνδρες.
Τουλάχιστον ένας από τους ασθενείς πέθανε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο θάνατός του συνδέεται άμεσα με την ασθένεια που του είχαν μεταδώσει.
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η υπουργός Υγείας Κάθλιν Σιμπέλιους στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν «ανήθικα και κατακριτέα» τα πειράματα που διεξήχθησαν «υπό την καθοδήγηση του δημόσιου τομέα υγείας» τη διετία 1946-48.
«Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη από όλα τα άτομα που έπεσαν θύματα τέτοιων αποτροπιαστικών πρακτικών», προσθέτουν οι δύο υπουργοί.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κολόμ, χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τα αμερικανικά πειράματα.
Πηγή:
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου