11/10/10

ΟΙΕΛΕ: Διαφθορά και διαπλοκή επι μια δεκαετία γέννησε το παραεκπαιδευτικό κύκλωμα της Άρτας με την ανοχή συνδικαλιστικών παρατάξεων και διοικητικών οργάνων

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
          Στον τόπο μας οι άνθρωποι του μόχθου που με τον καθημερινό αγώνα τους προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατακτήσουν ένα μέλλον διαφορετικό από το δικό τους, χτυπάνε πάνω στον τοίχο της εκτεταμένης διαπλοκής και της διαφθοράς του πολιτικού και του διοικητικού προσωπικού, σε μια κοινωνία που, πολλές φορές, σιωπά είτε από φόβο είτε διότι οι πρακτικές αυτές βολεύουν και τα δικά της μικροσυμφέροντα.
            Θα ξεκινήσουμε με μια ανθρώπινη ιστορία, πίσω από την οποία κρύβεται ένα βρώμικο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές πολιτικούς παράγοντες, αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και ανώτερα διοικητικά στελέχη, που καθημερινά καταχρώνται την εμπιστοσύνη των πολιτών, ποδοπατούν τον όρκο που έδωσαν για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και χρησιμοποιούν την όποια εξουσία τους για να υφάνουν ισχυρούς δεσμούς διαπλοκής που απλώνονται σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου.
«Αριστούχοι» και κορόιδα


Η κ. Αθανασίου είναι καθαρίστρια σκληρά εργαζόμενη κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η κόρη της, Ευγενία, απόφοιτος δημόσιου σχολείου, συγκέντρωσε 1.120 μόρια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (συν. 1) και ανέμενε διορισμό της στο ΕΒΕΑ. Παρά την υψηλή της βαθμολογία, προϊόν του κόπου μιας μαθήτριας μεγαλωμένης με δυσκολίες, τη θέση εργασίας κατέλαβε η Παναγούλα Παπαδημητροπούλου, κάτοχος πτυχίου του ιδιωτικού ΤΕΕ «Ευρώπη». Το «άριστο» πτυχίο της (συν. 2) είναι ένα από τα εκατοντάδες που εκδόθηκαν επί δεκαετία και έδωσαν τη δυνατότητα σε «αριστούχους» αποφοίτους κατόχους των παράνομων αυτών τίτλων να καταδολιεύουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να υπηρετούν τώρα σε υπηρεσίες του δημοσίου (να σημειωθεί εδώ πως η κ. Παπαδημητροπούλου σήμερα, με την πριμοδότηση που της έδωσε στον ΑΣΕΠ το πτυχίο από το ΤΕΕ, υπηρετεί ως νηπιαγωγός στα Δωδεκάνησα!). Η Ευγενία Αθανασίου προσέφευγε δικαστικά για να βρει το δίκιο της. Η συζήτηση της υπόθεσής της προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 21 Οκτωβρίου. Τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις κατάφωρης αδικίας για αποφοίτους δημόσιων σχολείων που, επειδή «δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», χάνουν τη θέση τους από τους εκλεκτούς ενός συστήματος διαπλοκής, μετριούνται κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ηπείρου όπου, κάτω από τα μάτια των πολιτικών κομμάτων, με εμπλοκή συνδικαλιστών της εκπαίδευσης και με την ανοχή εποπτικών οργάνων της πολιτείας δρα ένα παραεκπαιδευτικό κύκλωμα.

Οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα
Η αποκάλυψη από την Ομοσπονδία μας το Μάιο του 2005 της δυσώδους αυτής υπόθεσης των παράνομων τίτλων, την οποία ακολούθησε υποβολή αιτημάτων μας προς το Υπουργείο Παιδείας και αλλεπάλληλες  συνεντεύξεις τύπου (μια εκ των οποίων στα Γιάννενα τον Απρίλιο του 2008-συν. 3) είχε ως αποτέλεσμα ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Δ. Καραμάνος να εκδώσει δύο εγκυκλίους (συν. 4 και 5), για την υλοποίηση του άρθρου 24 του ν. 3577 (συν. 6), σύμφωνα με τις οποίες κάθε παράνομο πτυχίο έπρεπε να ακυρωθεί για να χορηγηθεί νέο ύστερα από νέα γραπτή εξέταση. Πράγματι στη Θεσσαλία, όπου διαπιστώθηκαν αντίστοιχα ζητήματα, εφαρμόστηκε ο νόμος και ακυρώθηκαν οι παράνομοι τίτλοι. Στην Ήπειρο, αντιθέτως, στήθηκε ολόκληρος μηχανισμός παράκαμψης της νομοθεσίας. Ο προηγούμενος Προϊστάμενος Β/μιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Ηλ. Ζαφείρης δεν εφάρμοσε τις εγκυκλίους και το νόμο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοχοι παράνομων τίτλων να διορίζονται, μέσω ΑΣΕΠ, στο δημόσιο. Σήμερα, κάθε ημέρα που περνάει χωρίς την ακύρωση των παράνομων αυτών τίτλων, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους χωρίς ουσιαστικά και τυπικά προσόντα να καταλαμβάνουν θέσεις του δημόσιου τομέα. Να σημειωθεί εδώ πως στους εμπλεκόμενους στην έκδοση των τίτλων έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και μένουν ελεύθεροι προσωρινά με χρηματική εγγύηση από 5.000-50.000 ευρώ, ενώ τους έχει στερηθεί η έξοδος από τη χώρα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί, ενώ η Δικαιοσύνη προχωρεί στην εκκαθάριση της υπόθεσης αυτής, η δημόσια διοίκηση (τα περιφερειακά εποπτικά όργανα του Υπουργείου Παιδείας) συντηρεί τη διαπλοκή αγνοώντας προκλητικά τη νομιμότητα;

Οι ευθύνες των τοπικών εκπαιδευτικών αρχών και των αιρετών εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων
Η Ομοσπονδία μας ζητά άμεσα από τις δημόσιες αρχές να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
·        Να τεθεί σε αργία ο νυν προϊστάμενος Β/μιας εκπαίδευσης Άρτας κ. Ν. Ράπτης, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, ήταν εκ των βασικών συντελεστών της έκδοσης των παράνομων τίτλων. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της ΟΙΕΛΕ: 
α) Ο κ. Ν. Ράπτης το 2005 , διευθυντής τότε του Εσπερινού Λυκείου Άρτας, ως γραμματέας της Επιτροπής Πτυχιακών Εξετάσεων του ιδιωτικού ΤΕΕ «Ευρώπη» συνέταξε και υπέγραψε, μεταξύ άλλων, τα πτυχία δύο μαθητών, οι οποίοι ταυτόχρονα φοιτούσαν και στο δημόσιο εσπερινό λύκειο, το οποίο ο ίδιος διηύθυνε(συν. 7)! και
β) Επιπλέον, χωρίς απόφαση του Δ/ντη Εκπαίδευσης, συμμετείχε σε τριμελή επιτροπή καταστροφής του αρχείου του εν λόγω ΤΕΕ, χωρίς προηγουμένως να προβεί (για ευνόητους λόγους), όπως προβλέπεται, στην καταγραφή ενός προς ένα όλων των στοιχείων που καταστράφηκαν (συν. 8)! 
Το πλέον εξοργιστικό όλων είναι πως ο κ. Ν. Ράπτης, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί δικαστική δίωξη και έχει στερηθεί του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, κρίθηκε άξιος από το Συμβούλιο Κρίσης και «τιμήθηκε» με την εκλογή του ως Διευθυντή Β/μιας Εκπαίδευσης στην Άρτα! Είναι εύλογο, επομένως, ότι το αίτημα της ΟΙΕΛΕ προς τον κ. Ν. Ράπτη στις 9/9/2010 (συν. 9), να εφαρμοστεί, επιτέλους, μετά από 4 χρόνια,  ο νόμος και να ανακληθούν τα παράνομα πτυχία, κατέληξε στον κάδο αχρήστων του κ. Διευθυντή. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού ο ίδιος είχε «ευλογήσει» και υπογράψει τους παράνομους αυτούς τίτλους.
·        Να ζητηθούν ευθύνες από τη Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Τρ. Νόκα-Ζαράκη, η οποία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και αιτήματά μας, δεν έδειξε ενδιαφέρον για την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Κυρίως, να της ζητηθούν ευθύνες επειδή, ως Πρόεδρος, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόσφατη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ν. Ράπτης «τιμωρήθηκε» για την εμπλοκή του στην υπόθεση της έκδοσης παράνομων τίτλων με την …«εξοντωτική» ποινή της στέρησης μισθού για 20 (!) ημέρες.
·        Να παρέμβει ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης και η Δικαιοσύνη ώστε να ελεγχθούν οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ Μιχάλης Στράτος και Κων/νος Μπόζιος και τα υπόλοιπα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ για την απόφαση της ποινής-χάδι στον κ. Ν. Ράπτη. Να σημειωθεί πως οι αιρετοί εισηγήθηκαν για τον κ. Ράπτη ποινή από …0-5 μέρες στέρησης μισθού!
Η διαπαραταξιακή διαπλοκή που προστατεύει τη διαφθορά είναι ο βασικότερος παράγοντας συγκάλυψης της υπόθεσης αυτής. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πως η Ομοσπονδία μας απέστειλε επιστολή προς την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων (συν. 10), με την οποία την πληροφορεί για τη στάση των αιρετών στο ΑΠΥΣΔΕ, αλλά δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντησή της.

Οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών βουλευτών
Η ΟΙΕΛΕ με δύο επιστολές της (συν. 11, 12) στην υπουργό Παιδείας κατήγγειλε την εκλογή του κ. Ν. Ράπτη ως Διευθυντή Β/μιας εκπαίδευσης Άρτας, λόγω της εμπλοκής του στην έκδοση των παράνομων τίτλων και, εν συνεχεία, κατήγγειλε την απαράδεκτη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ για την «ποινή» που του επέβαλε. Η Υπουργός ενημέρωσε την ΟΙΕΛΕ ότι ζήτησε να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση και να επανεξεταστεί από το ΚΥΣΔΕ. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι:
·        O προηγούμενος Δ/ντης Β/μιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Ηλ. Ζαφείρης έχει παραπεμφθεί στο ΚΥΣΔΕ για την υπόθεση αυτή εδώ και 2 χρόνια (!) και ακόμη η συζήτηση εκκρεμεί.
·        Οι αιρετοί που συμμετείχαν στο συμβούλιο κρίσης για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης (άρα και του κ. Ν. Ράπτη) είναι οι ίδιοι που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΕ. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η διαλεύκανση της υπόθεσης από ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ της επιλογής του κ. Ν. Ράπτη ως Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι αδιανόητη.
Εξάλλου η Ομοσπονδία μας έστειλε αναφορά για το θέμα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση (συν. 13), ο οποίος τη διαβίβασε άμεσα (συν. 14) στο Γεν. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ώστε να ενεργήσουν αναλόγως. Τέλος, απευθυνθήκαμε δια επιστολών στους τοπικούς βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων (κ. Μ. Παντούλα, συν. 15) και Άρτας (κ.κ. Δ. Τσιρώνη και Π. Στασινό, συν. 16, 17), με τις οποίες τους ενημερώνουμε για την υπόθεση και την απόφαση-πρόκληση του ΑΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων και αναμένουμε την ουσιαστική τους παρέμβαση για να πέσει φως στη σκοτεινή υπόθεση του παραεκπαιδευτικού κυκλώματος  της Άρτας.

Τοπική κοινωνία και κομματική διαπλοκή
Η διαπλοκή ανάμεσα σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων και το παραεκπαιδευτικό κύκλωμα ανθεί. Κοινοποιούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που πρόσφατα ήρθαν σε γνώση μας:
  • Ο κ. Ν. Τσάιμος, επί σειρά ετών αιρετός εκπρόσωπος μεγάλης συνδικαλιστικής παράταξης, συμμετείχε σε επιτροπή καταστροφής υλικού του αμαρτωλού ΤΕΕ «Ευρώπη» το 2002 (συν. 18) και (συμπτωματικά άραγε;) ο γιος του την επόμενη χρονιά προσελήφθη ως καθηγητής ΠΕ 19 στο ίδιο ΤΕΕ, θεμελιώνοντας προϋπηρεσία που μπορεί να συνυπολογιστεί για το διορισμό του στη δημόσια εκπαίδευση.
  • Ο κ. Γαλαζούλας Ευάγγελος, εκπρόσωπος και αυτός μεγάλης συνδικαλιστικής παράταξης, είχε διατελέσει Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων Γενικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Άρτας. Εν έτει 2004 ο γιος του Χρυσόστομος πήρε πτυχίο Πληροφορικής από το ΤΕΕ «Ευρώπη» με βαθμό «Άριστα 20», αν και είχε 170 (!) απουσίες (συν. 19).
Με την ευκαιρία, παραθέτουμε αριθμό άριστων πτυχίων που εκδόθηκαν αν και οι μαθητές είχαν υπερβεί τις 169 απουσίες! (συν. 20)
Θεωρούμε πως το δίκτυο της διαφθοράς με πρωταγωνιστές τοπικούς κομματικούς παράγοντες, συνδικαλιστές και ανώτερα διοικητικά στελέχη εξυφάνθηκε με διακομματική ασυλία, με την ανοχή του επίσημου κράτους, που δεν υποχρέωσε τα τοπικά εποπτικά όργανα να εφαρμόσουν το νόμο, με τη συνενοχή και τη σιωπή της τοπικής κοινωνίας που βολευόταν στον εύκολο δρόμο της εξαγοράς πτυχίων, με στόχο το εργασιακό Ελντοράντο του δημοσίου για τα τέκνα της.Στη ζούγκλα αυτής της ανομίας επικράτησε το δίκαιο του ισχυρού και των γνωριμιών του. Θύματα, ως συνήθως, οι αδύναμοι, αυτοί που δεν διαθέτουν κομματική προστασία και διαπλεκόμενους φίλους. Αυτή η αήθης μηχανή παραγωγής πτυχίων και καταπάτησης της αξιοκρατίας και της αξιοπρέπειας χιλιάδων μαθητών δημοσίων σχολείων πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, ενώ οι κατασκευαστές της πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο πως οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο αυτό πρέπει να απαλλαγούν τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης, από τα καθήκοντά τους.
Πιστεύουμε, ακόμη, πως τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής πρέπει άμεσα να αποστρατεύσουν τα στελέχη τους εκείνα που χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να παραπλανήσουν το κοινωνικό σύνολο, να ευτελίσουν το θεσμό της δημόσιας εκπαίδευσης, να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να αδικήσουν κατάφωρα μαθητές δημόσιων σχολείων που έχασαν μια θέση εργασίας από τους κατόχους των πτυχίων-μαϊμούδων. Είναι τραγικό να αναλογίζεται κανείς πως αυτή τη στιγμή εργάζονται ως τεχνικοί πληροφορικής άνθρωποι που δεν άγγιξαν υπολογιστή στις σπουδές τους, ως νοσηλευτές αυτοί που δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε ώρα μαθήματος και εργαστηρίου και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.
Ως εκπαιδευτική Ομοσπονδία και ως κοινωνικός φορέας με αίσθημα ευθύνης απαιτούμε από την πολιτεία, τα κόμματα και τους τοπικούς θεσμούς να πατάξουν άμεσα τα φαινόμενα που δηλητηριάζουν την κοινωνία, πολλαπλασιάζουν τους μιμητές της απάτης και της διαφθοράς και, εν τέλει, προκαλούν αποστροφή των πολιτών από τα κοινά. Η αποκατάσταση της νομιμότητας στην Άρτα είναι ώριμο αίτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου