29/10/10

Ρουμανία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας

Στους δρόμους, στο κέντρο του Βουκουρεστίου, κατέβηκαν χθες 30.000 Ρουμάνοι εργαζόμενοι όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας διαμαρτυρόμενοι κατά της λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνησή τους, κατά παραγγελία της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν χθες στο Βουκουρέστι, χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (δάσκαλοι, φύλακες σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.), τον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι, ξεκίνησε στη ρουμανική Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ, την οποία κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόταση μομφής την οποία "αντιμετωπίζει" η ρουμανική κυβέρνηση σε διάστημα δέκα μηνών.

Η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ καταβάλλει προσπάθειες για να υλοποιήσει το πακέτο των μέτρων λιτότητας, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού, προκειμένου να συνεχιστεί -απρόσκοπτα- η ροή των οικονομικών πόρων από το "πακέτο" στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι, όπου πήραν μέρος σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, λόγω των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και άλλα επιδόματα, καθώς και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, αποφάσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο εφαρμόζει η ρουμανική κυβέρνηση, υπό το "πρίσμα" του πακέτου στήριξης. Χιλιάδες αστυνομικοί κλήθηκαν να αποσυμφορήσουν το κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα έχουν ως "σημείο αναφοράς" το κέντρο της ρουμανικής πόλης.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου