20/10/10

Επιστημονική έρευνα είναι ό,τι αγοράζουν οι επιχειρήσεις!

Φραγμός στην επιστημονική έρευνα και την παραγωγή γνώσης, το όραμα της κυβέρνησης
Η επιστημονική έρευνα, αν δεν έχει προοπτική εμπορικού κέρδους, αν δεν είναι στην κατεύθυνση που θέλουν οι επιχειρήσεις, δε χρειάζεται! Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, για το ταξίδι της στη «Silicon Valley», στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου στεγάζονται, όπως και ίδια είπε, «οι μεγάλες γνωστές εταιρείες του χώρου της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής βιομηχανίας» και 15 πανεπιστήμια που είναι «πρωτοπόρα» στην υποταγή της επιστημονικής έρευνας στο κεφάλαιο.
Στις ενθουσιώδεις περιγραφές της Αννας Διαμαντοπούλου, για το «μοντέλο» της «Sillicon Valley» η λέξη «επιχειρηματικότητα» επαναλήφθηκε τόσες πολλές φορές που ...χάσαμε το λογαριασμό. Ακούσαμε για πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από τις επιχειρήσεις, για καθηγητές «ειδικούς» στη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, για ερευνητές που φτιάχνουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ώστε να προωθήσουν το «προϊόν» τους και πολλά άλλα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η υπουργός υποστήριξε ότι θέλει να ...προσαρμόσει το «μοντέλο» της «Sillicon Valley» στα ελληνικά δεδομένα. Στόχος, τελικά, είναι να δημιουργηθεί ο ερευνητής - έμπορος, που θα κατευθύνει την επιστημονική του δουλειά μόνο εκεί που θα «αγοράζουν» οι επιχειρήσεις. Αυτό είναι το «τρίγωνο Πανεπιστήμιο - Ερευνα - Επιχειρηματικότητα», που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επιστημονική μάθηση, την επιστημονική εμβάθυνση, την έρευνα και την παραγωγή της γνώσης, ένα τρίγωνο που οριοθετεί το εύρος και την προοπτική των επιστημών σε στενούς επιχειρηματικούς στόχους, ένα τρίγωνο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνετια στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας για πλατιά επιστημονική έρευνα, αλλά βάζει φραγμούς στην ίδια την εξέλιξη της επιστήμης και της έρευνας.
Στόχος των κυβερνώντων είναι ...«κουλτούρα επιχειρηματικής αξιοποίησης εφαρμοσμένων ερευνητικών ιδεών», «κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Με λίγα λόγια, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει σε ερευνητές και πανεπιστήμια: Αν τα αποτελέσματα της έρευνάς σας δεν είναι «άξια» για «μπίζνες», αν η λειτουργία των ιδρυμάτων δεν υποτάσσεται στις επιδιώξεις της αγοράς, τότε δεν έχετε θέση στην Παιδεία.
Οι σχεδιασμοί που περιγράφουμε είναι, ήδη, στα σκαριά, αφού από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει η «διαβούλευση» για το νέο νόμο στην έρευνα, ενώ με τις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση επιδιώκεται τα πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, να γίνουν ...εμπορικοί αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να διατυπώσουν τους στόχους τους, για να αποτελέσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις στην έρευνα.
  • Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν, συγκεκριμένα, οι νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ οι αλλαγές για το «νέο» Λύκειο, στην κατεύθυνση του «νέου» σχολείου της αγοράς θα ανακοινωθούν το Νοέμβρη, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου