14/11/10

Νο 1" η Ελλάδα για χρεωκοπία σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

Ο "υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος" στην Ευρωζώνη παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg σε επενδυτές. Το 71% των ερωτηθένων επενδυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg απάντησε στη σχετική ερώτηση πως θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεωκοπίας.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν 1.030 πελάτες του πρακτορείου Bloomberg που είναι επενδυτές, αναλυτές ή traders. Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου το ποσοστό των ερωτηθέντων που "έβλεπε" κίνδυνο για ελληνική χρεωκοπία περιοριζόταν στο 67%. Στη λίστα επικινδυνότητας ακολουθεί το Δουβλίνο. Το 51% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπει ιρλανδική χρεωκοπία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, με το 38% των ερωτηθέντων επενδυτών να αναμένει πιθανή χρεωκοπία της οικονομίας της.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού προκειμένου να περικόψει 15 δισ. ευρώ -ωστόσο οι μετέχοντες στη δημοσκόπηση του Bloomberg δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ πιθανή τη χρεωκοπία της χώρας, έναντι ενός 42%, που τη θεωρούν μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνοι που προβλέπουν χρεωκοπία της Ιρλανδίας έχουν τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο, όταν διεξήχθη ανάλογη δημοσκόπηση... "Η Ιρλανδία θα χρεωκοπήσει στους επόμενους 18 μήνες" δήλωσε ο Νεντ Λοτ, επικεφαλής αντιπρόεδρος της MF Global Inc. στο Σικάγο.
Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε χθες στην εφημερίδα Irish Independent ότι τα σχέδια της Μέρκελ, όπως τα παρουσίασε στις 29 Οκτωβρίου, "δεν ήσαν χρήσιμα". Σύμφωνα με αναλυτές, η Ιρλανδία μπορεί να αποφύγει τεχνητή στάση πληρωμών λαμβάνοντας ενίσχυση από το ταμείο στήριξης των 750 δισ. ευρώ που δημιούργησαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει ότι θα πληρώσει τα χρέη της, ότι δεν χρειάζεται να δανειστεί έως του χρόνου και ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης. Ο Πάτρικ Χόνοχαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι οι δημοσιονομικές περικοπές μπορεί να ηρεμήσουν την αναταραχή των αγορών.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου