4/11/10

«Εσβησαν» 16.000 επιχειρήσεις το 4μηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, εξέφρασε φόβους ότι έως το τέλος του έτους τα «λουκέτα» θα ξεπεράσουν συνολικά για το 2010 τα 100.000
Με ρυθμό 4.000 το μήνα αύξαναν τα «λουκέτα» στην αγορά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης. Το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου «έσβησαν» από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας πάνω από 16.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Γ. Κασιμάτης εξέφρασε φόβους ότι μέχρι τέλος του έτους τα «λουκέτα» θα ξεπεράσουν συνολικά για το 2010 τα 100.000.


Τα μηνύματα από την επαρχία κάθε άλλο παρά επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου διαγράφηκαν από τα μητρώα τους -δηλαδή έκλεισαν- πάνω από 1.200 επιχειρήσεις, κυρίως βιοτεχνικές και εμπορικές. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των λουκέτων στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ξεπερνούν κατά πολύ τις 2.000, αν ληφθούν υπόψη και οι διαγραφές από τα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, που πρέπει να ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.
Απώλειες
Στη Θράκη τα «λουκέτα» το επτάμηνο ξεπέρασαν τα 670, με τις μεγαλύτερες απώλειες επιχειρήσεων να καταγράφονται στο νομό Ξάνθης, όπου διαγράφηκαν από τα μητρώα του τοπικού Επιμελητηρίου περίπου 450 επιχειρήσεις. Στο Ηράκλειο Κρήτης μετρήθηκαν το 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 329 λουκέτα, σχεδόν διπλάσια από τις εγγραφές στο Επιμελητήριο (168). Στο νομό Ρεθύμνης το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου έκλεισαν 284 επιχειρήσεις, με το ισοζύγιο ενάρξεων - διαγραφών για πρώτη φορά να κλίνει υπέρ των λουκέτων. Επίσης, αρνητικό είναι το ισοζύγιο και στα Γρεβενά, όπου το δεκάμηνο διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο 202 επιχειρήσεις, ενώ δήλωσαν έναρξη μόνο 155.
Επίσης, σημαντικές απώλειες καταγράφονται σε κλάδους, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «δυνατοί». Οι βενζινοπώλες υπολογίζουν ότι τους τελευταίους μήνες έκλεισαν πάνω από 600 βενζινάδικα, από τα 8.000 που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα, λόγω της μείωσης της ζήτησης καυσίμων, η οποία οφείλεται στις περικοπές των εισοδημάτων και στις αυξήσεις των φόρων.
Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, που είχε ως αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό των περιθωρίων κέρδους των περιπτερούχων, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο περίπου 1.000 περίπτερα από τα 15.000 που λειτουργούσαν στη χώρα. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, μέχρι την άνοιξη του 2011 θα μπει λουκέτο σε περισσότερα από 4.000 πρατήρια.
Το ισοζύγιο 
Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τα λουκέτα το οκτάμηνο πλησίασαν τα 1.500, έναντι περίπου 1.100 ενάρξεων. Όμως, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις είναι «πολύ χαμηλότερης ποιότητας», συγκριτικά με αυτές που κλείνουν. Όπως προκύπτει από τις εγγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου, στην πλειονότητά τους είναι αυτοαπασχολούμενοι, παροχής υπηρεσιών και όχι παραγωγικές μονάδες όπως ήταν παλαιότερα. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντικός αριθμός υδραυλικών, φασόν στο ένδυμα, οικοδομικά επαγγέλματα (κουφώματα), αρτοποιεία, αλλά και κάποιων νέων δραστηριοτήτων (παραγωγή ενέργειας, φωτοβολταϊκά).
Πηγή: Ημερησία (Θανάση Ηλιοδρομίτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου