4/11/10

Απειλεί να διώξει 20 σπουδαστές που δεν έχουν 367 € για τα δίδακτρα

 Σπουδαστές που κινδυνεύουν να διακόψουν τις σπουδές τους επειδή αδυνατούν να πληρώσουν δίδακτρα και καθηγητές που έχουν 2,5 χρόνια να πληρωθούν... 
Ο λόγος για 20 σπουδαστές του ΙΕΚ Ηρακλείου, που καθώς έμειναν άνεργοι οι γονείς τους, κινδυνεύουν να διακόψουν τις σπουδές τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, 367 ευρώ το τετράμηνο. Την ίδια στιγμή, 150 καθηγητές τους είναι απλήρωτοι επί 2,5 χρόνια από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) ο οποίος απειλεί να διώξει από τα μαθήματα κατάρτισης τους άνεργους σπουδαστές! Το όλο σκηνικό θυμίζει τριτοκοσμικό κράτος με νεοφιλελεύθερο αλατοπίπερο κυνισμού και ξεδιαντροπιάς...
Πριν από μερικές ημέρες κάτω από την απειλή της διακοπής των σπουδών τους οι 20 σπουδαστές μαζί με άτομα από τον σύλλογό τους και τη στήριξη του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν στον περιφερειάρχη Κρήτης. Ομως, ο ίδιος δήλωσε αναρμόδιος καθώς ο φορέας, ΟΕΕΚ, στον οποίο υπάγονται, δεν ανήκε στο υπουργείο Παιδείας. Ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΕΕΚ και τους είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι αν δεν καταβληθούν τα δίδακτρα.

Ενας εκ των σπουδαστών του ΙΕΚ Ηρακλείου που πρωτοστάτησε στη δημιουργία σπουδαστικού συλλόγου, ο Γιάννης Βερίγος, μας είπε: «Είμαστε περίπου 320 σπουδαστές στο ΙΕΚ Ηρακλείου, εγώ έχω πληρώσει τα δίδακτρα. Οι περισσότεροι σπουδαστές όμως είναι άνεργοι γιατί το ωράριό μας στο ΙΕΚ είναι από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 8.30 το βράδυ, πώς να βρεις δουλειά και μάλιστα σε μια περίοδο ανεργίας; Οι 20 μαθητές είναι άνεργοι, αλλά είναι και οι οικογένειές τους των περισσοτέρων στην ανεργία. Είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν».
Ο διευθυντής του ΙΕΚ Ηρακλείου, Νίκος Ζερβάκης, που μόλις ανέλαβε καθήκοντα, μας ανέφερε ότι στηρίζει τους σπουδαστές και 150 καθηγητές στο ΙΕΚ Ηρακλείου,που είναι απλήρωτοι, αλλά μίλησε και για τον κίνδυνο διακοπής των σπουδών των παιδιών.
«Συμμερίζομαι απόλυτα την κατάσταση των παιδιών και προσπαθούμε να τα στηρίξουμε με νύχια και με δόντια ακόμα και με φωτοτυπίες για πράγματα που χρειάζονται στην εκπαίδευσή τους, αλλά ο Οργανισμός πιέζει να στείλουμε τα δίδακτρα. Υπάρχει ένας νόμος που προβλέπει για οικονομικά ασθενείς με εισόδημα κάτω των 6,5 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο ότι μπορούν να πληρώνουν μόνο 170 ευρώ το εξάμηνο. Εμείς έχουμε 4 εξάμηνα κατάρτισης. Οσον αφορά τους καθηγητές έχουμε συνολικά 150 εκπαιδευτές, οι οποίοι πράγματι έχουν να πληρωθούν δυόμισι χρόνια. Τώρα μας ήρθε εντολή να στείλουμε τις καταστάσεις και μέχρι την Παρασκευή να πληρωθούν τα χρωστούμενα».
Λύση του ζητήματος αναμένεται ενδεχομένως μετά την 1-1-2011 καθώς τότε, το ζήτημα των σπουδαστών περνά στις αρμοδιότητες της περιφέρειας.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Παναγιώτης Γεωγούδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου