23/11/10

ΤΟ 2013 ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ : Περισσότερες εργασίες, λιγότερη αποστήθιση

Το 2013 θα είναι και για το υπουργείο Παιδείας μια κρίσιμη χρονιά.
Οι μαθητές που θα αποφοιτήσουν από το Λύκειο το 2013 (αυτοί δηλαδή που του χρόνου θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου) θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής που σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται να γίνουν στο Λύκειο κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:
1. Μείωση των πολλών και περιττών μαθημάτων.
2. Ομαδοποίηση των μαθημάτων σε υποχρεωτικά και σε επιλογής.
Στα υποχρεωτικά μαθήματα θα ενταχθούν τόσο μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης (Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Λογοτεχνία κ.λπ.) όσο και μαθήματα θετικής κατεύθυνσης (Μαθηματικά, Φυσική κ.λπ.).

Στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου θα ενταχθούν ακόμη υποχρεωτικές εργασίες, τις οποίες θα πρέπει να κάνει ο μαθητής, καθώς και γνωστικά κομμάτια που έχουν σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Η φιλοσοφία πάνω στην οποία σχεδιάζεται η νέα δομή του Λυκείου είναι να μειώσει ή και δυνατόν να εξαφανίσει το στοιχείο της αποστήθισης και να οδηγήσει τους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και τη σύνθεση.
Τα μαθήματα, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει ο μαθητής και την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει, θα έχουν αυξημένους βαθμούς βαρύτητας. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που επιθυμεί να σπουδάσει Πληροφορική, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ακόμη και μαθήματα θεωρητικής κατευθύνσης, αλλά στην περίπτωση αυτή θα εντάσσεται σε προχωρημένο επίπεδο Μαθηματικών.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Ο.ΛΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου