30/11/10

Το 23% των ατόμων έως 17 ετών αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας

ΜE τα μελανότερα χρώματα απέδωσαν χθες τόσο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, όσο και τα συνδικάτα, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα επίπεδα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα σε ημερίδα με τίτλο «Μαζί ενάντια στη φτώχεια: πολιτικές για την καταπολέμηση της και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών».
Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι το 1/5 των πολιτών έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως, βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη εάν δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και αντιμετώπιση της ανεργίας, προσθέτοντας ότι σε κοινωνία χωρισμένη στα δύο δεν λειτουργούν ούτε η οικονομία ούτε η δημοκρατία. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, το 23% των ατόμων μέχρι 17 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, στους ηλικιωμένους το 22% και αυτοί με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο φτάνουν το 42%. Παράλληλα, όπως εξήγησε η υπουργός, η χώρα μας είναι 6η στους «27» ως ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν με φτώχεια.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 1984, ενώ οι μονομερείς μειώσεις μισθών και το πάγωμα σε συνδυασμό με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών αναμένεται να δημιουργούν συνθήκες πραγματικής ζούγκλας. Η Ελλάδα έχει διαχρονικό διπλάσιο ποσοστό φτωχών (14%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μεγαλύτερο πρόβλημα εργασιακής φτώχειας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 45 ετών και όσοι εργάζονται με καθεστώς προσωρινής, μερικής ή εποχικής απασχόλησης.

Πηγή: Express.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου