10/11/10

«Πόλεμος» στα ΑΕΙ για την οικογενειοκρατία

Τελεσίγραφο από τον Γ. Πανάρετο να δοθούν στοιχεία για παιδιά πανεπιστημιακών που έχουν καταλάβει θέσεις μελών ΔΕΠ
Νέα εστία έντασης στα Πανεπιστήμια προκαλεί η κίνηση του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου να ανοίξει το φάκελο της «οικογενειοκρατίας» στα ιδρύματα, εν μέσω μάλιστα του διαλόγου που διεξάγεται για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χθες -και για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών- ο κ. Πανάρετος επανήλθε στο θέμα στέλνοντας νέο έγγραφο - «τελεσίγραφο» στα Πανεπιστήμια με το οποίο τους ζητά να αποστείλουν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου στοιχεία που αφορούν σε παιδιά διδασκόντων τα οποία έχουν καταλάβει θέσεις μελών ΔΕΠ στο ίδιο ή άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία, αφού στις προηγούμενες εκκλήσεις του η ανταπόκριση από τα ΑΕΙ δεν ήταν ιδιαιτέρως... θερμή. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν τα μισά ιδρύματα -μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, ΑΠΘ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Πάτρας, Γιάννενα, Θράκης, Κρήτης, Πελοποννήσου, όπως και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων- δεν απέστειλαν τις σχετικές λίστες.

Μάλιστα, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα της Ιατρικής Σχολής -η οποία εμφανίζεται «πρωταθλήτρια» στο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας- εκφράστηκαν ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα της δημοσιοποίησης των στοιχείων διότι -όπως υποστηρίζουν- κάτι τέτοιο προσκρούει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων.
Εγγραφο
Το επιχείρημα αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να πείθει τον υφυπουργό Παιδείας. Απαντώντας χθες σε σχετικό έγγραφο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πανάρετος επικαλέστηκε την ισχύουσα νομοθεσία (διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3549/2009 και του άρθρου 7 του Ν. 2690/1999) αλλά και τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 133) σε συνδυασμό με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 5, παρ. 2 περ.β του Ν.2472/1997) για να υποστηρίξει ότι τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν «διπλωματικά ή στρατιωτικά μυστικά ή σχετικά με την ασφάλεια του κράτους» αλλά «απλά προσωπικά δεδομένα». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πανάρετος, η αποστολή των στοιχείων κρίνεται απαραίτητη «στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης εποπτείας του υπουργού Παιδείας επί των ΑΕΙ, για την ορθή άσκηση του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των οργάνων αυτών και προς εξασφάλιση της βασικής και θεμελιώδους αρχής της διαφάνειας της δράσης της Διοίκησης».
Λίστες
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Παιδείας σκοπεύει να καταθέσει τις λίστες αυτές στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΛΑΟΣ. Παράλληλα με το φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στα ΑΕΙ, από «κόσκινο» περνά η νομιμότητα της εκλογής περίπου 100 καθηγητών. Ηδη, έχουν ακυρωθεί 15 διορισμοί καθηγητών γιατί διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί δεν ήταν νόμιμη.

Πηγή: Ημερησία (Χαράς Καλημέρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου