4/11/10

Μια «πράσινη» Ελληνίδα φλερτάρει με την διακυβέρνηση της Βιέννης

Συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με τους «Πράσινους» της Μαρίας Βασιλάκου για το Δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης θεωρεί δεδομένο ο αυστριακός Τύπος.
Ως πρωτοσέλιδο και μοναδικό θέμα της, με τον τεράστιο χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Χόιπλ θα κυβερνήσει με μια Ελληνίδα», η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο τον επικείμενο σχηματισμό συνασπισμού στο Δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ και τους Πράσινους της Ελληνίδας Μαρίας Βασιλάκου.

Όπως γράφει η εφημερίδα στο κεντρικό δημοσίευμά της, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση σήμερα των επί μέρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, ο συνασπισμός «Κόκκινων (Σοσιαλδημοκράτες) και Πράσινων» πρέπει να θεωρείται δεδομένος και ο δήμαρχος Μίχαελ Χόιπλ θα κυβερνήσει πλέον με μια Ελληνίδα, τη Μαρία Βασιλάκου ως αντιδήμαρχο στην κυβέρνηση της πόλης, που αναμένεται να σχηματιστεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Η εφημερίδα αναφέρει πως θα προηγηθεί ένας «μεγάλος γύρος» στον οποίο θα πάρουν μέρος και οι εννέα ομάδες διαπραγματεύσεων και πιθανόν να απαιτηθούν δύο ή τρεις συναντήσεις τους πριν την τελική συμφωνία συνασπισμού την οποία θα ακολουθήσει η κατανομή των θέσεων στην τοπική κυβέρνηση, ενώ άγνωστο παραμένει αν το Κόμμα των Πρασίνων, εκτός της κ. Βασιλάκου ως αντιδημάρχου, θα καλύψει και μια δεύτερη κυβερνητική θέση.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως, παρά τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων, πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι αρκετές από τις προεκλογικές υποσχέσεις των Πρασίνων - όπως διόδια για το κέντρο της Βιέννης, ετήσια κάρτα 100 Ευρώ για όλες τις αστικές συγκοινωνίες, κατάργηση βαθμολογίας στα σχολεία - δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μελλοντικού τους συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η γεννημένη στην Αθήνα Μαρία Βασιλάκου, η οποία βρίσκεται από το 1986 στη Βιένη, όπου σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή, και από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, παραμένουν και μετά τις απώλειές τους στις πρόσφατες τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη στις 10 Οκτωβρίου, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη (ποσοστό 44,3%) στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, αναγκάζονται όμως να σχηματίσουν την τοπική ομόσπονδη κυβέρνηση σε συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα.
Ο από το 1994 δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, είχε να επιλέξει ως εταίρο του για το συνασπισμό, είτε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που, έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του, μείωσε τη δύναμή του από το 19 στο 14%, είτε με το Κόμμα των Πρασίνων που μείωσε από το 14% στο 12% το ποσοστό του.
Με την απόφαση-έκπληξη για διαπραγματεύσεις συνασπισμού με τους Πράσινους της κ. Βασιλάκου, οι Σοσιαλδημοκράτες προχωρούν για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μια τέτοια συνεργασία με το κόμμα των οικολόγων στην Αυστρία και αυτό ενάντια στις προβλέψεις που ήθελαν έναν συνασπισμό τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται στην αυστριακή κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η απόφαση αποτελεί καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς τόσο σε επίπεδο κεντρικής, ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βρεθεί σε συνασπισμό μόνον με το Λαϊκό Κόμμα.
Στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη, η αυστριακή Ακροδεξιά, εκμεταλλευόμενη τις ανησυχίες των μη προνομιούχων πολιτών για το αύριο και τις ως εκ τούτου επιφυλάξεις τους απέναντι στη μετανάστευση, πέτυχε, μέσα από μια πρωτοφανή σε σκληρότητα ξενοφοβική, ισλαμοφοβική και ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία, μια εντυπωσιακή ενίσχυση της δύναμής της, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό της, από 15% στις προηγούμενες εκλογές του 2005, σε 25,8%.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου