2/11/10

Σε ελληνικά σχολεία δόθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία

Μέσα από μωσαϊκά, γκράφιτι, κολάζ, ποιήματα, στίχους και τραγούδια, κόμικς, ιστολόγια και βιντεοκλίπ, μαθητές εκφράζουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τη θανατική ποινή, την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων, την παιδική εργασία και κακοποίηση, καθώς και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» εφαρμόστηκε πιλοτικά και για πρώτη φορά σε 5 χώρες της ΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε 7.500 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εμβαθύνουν στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να κατανοήσουν με τον τρόπο αυτό το περιεχόμενο εννοιών του, όπως η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ισότητα.

Μεγάλη συμμετοχή
Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.500 μαθητές από 60 σχολεία και όπως λέει η Αναστασία Γκίκα, υπεύθυνη του προγράμματος στη χώρα μας: «Τα παιδιά κινητοποιήθηκαν καθώς βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία».
Το 1ο βραβείο κέρδισε το Γενικό Λύκειο Γιάννουλης της Λάρισας, με έναν ζωγραφικό πίνακα μεγάλων διαστάσεων και έλαβε από την ΕΕ το ποσό των 1.000 ευρώ. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, οι μαθητές του οποίου δημιούργησαν ένα μωσαϊκό από ζωγραφιές που απεικονίζουν τη δική τους κατανόηση για τα διάφορα άρθρα του Χάρτη.
Το Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας κέρδισε το 3ο βραβείο, ενώ ειδικό βραβείο απέσπασε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας.
Εκτός από τη χώρα μας συμμετείχαν σχολεία από την Τσεχία, την Εσθονία, τη Ρουμανία και την Ιρλανδία.
Πηγή: Έθνος (Ματίνα Δεμελη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου