7/11/10

Ταξίδι στο Δέλτα του Αξιού

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις στις 28 Νοεμβρίου και στις 19 Δεκεμβρίου στον υγροβιότοπο που φιλοξενεί πλήθος σπάνιων πουλιών και άγριων ζώων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, αποτελελι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούην να πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στο www. axiosdelta.gr.

Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.
Εκεί βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα τους σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Η περιοχή θεωρείται από τους κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης, αφού χιλιάδες παρυδάτια πουλιά σταματούν εκεί για να ξεκουραστούν.
Η περιοχή του Δέλτα-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είναι ένας πολύτιμος βιότοπος και για άλλα είδη ζώων, ορισμένα από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο ο λαγόγυρος και η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα.
Ακόμη, υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους.
Πηγή:  econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου