4/11/10

Τέσσερα φάλτσα σε μουσικό σχολείο

Πεντακόσιες διδακτικές ώρες την εβδομάδα χάνουν οι μαθητές
Σαν... ξεκούρδιστη κιθάρα -με ωρομίσθιους καθηγητές, αποσπασματική διδασκαλία, χωρίς σίτιση και τους μαθητές να σύρονται υπόδικοι στα αστυνομικά τμήματα για τις καταλήψεις του Οκτωβρίου- το μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης μοιάζει να έχει πέσει θύμα «φάλτσων» ενεργειών του υπουργείου Παιδείας και της Νομαρχίας.
Τα παιδιά του μουσικού σχολείου μένουν νηστικά ή παίρνουν σάντουιτς από το κυλικείο «Είναι αδύνατο να λειτουργήσει και να παράξει γνώση ένα σχολείο υπό αυτές τις συνθήκες», διαμαρτύρονται οι γονείς, που συμπαρίστανται στο νέο γύρο κινητοποιήσεων των παιδιών από την περασμένη Δευτέρα.
Κι ενώ το μουσικό σχολείο της Θεσσαλονίκης χθες και προχθές βρισκόταν πάλι σε κατάληψη, λόγω των άλυτων προβλημάτων του, έντεκα μαθητές της «επιτροπής αγώνα» κλήθηκαν από την αστυνομία να δώσουν κατάθεση ως κατηγορούμενοι για τις προηγούμενες καταλήψεις. Εχουν κληθεί -οι περισσότεροι τηλεφωνικά- να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα Πυλαίας και ήδη επτά μαθητές πέρασαν από αυτή τη διαδικασία. Ορισμένοι άλλοι, των οποίων οι γονείς συμβουλεύτηκαν δικηγόρο, δεν παρουσιάστηκαν διότι δεν πήραν γραπτή κλήση.

«Καταδικάζουμε την προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους», δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κων. Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι «τα θέματα της παιδείας δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα και διώξεις, αλλά με ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας, η οποία οφείλει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα».
Θέση πήρε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την κατάργηση του νόμου 2811/2000, που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές ν' ασκούν αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη σε περιπτώσεις μαθητικών καταλήψεων... «εισάγοντας το μαθητικό ιδιώνυμο».
Στο μουσικό σχολείο χάνονταν από την αρχή του χρόνου 500 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, με 25 κενές θέσεις καθηγητών μουσικών οργάνων. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας «κάλυψε τα κενά» τοποθετώντας ωρομίσθιους και προκαλώντας νέες αντιδράσεις.
Χθες, δύο πούλμαν μαθητές, συνοδευόμενοι από γονείς και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για το θέμα της σίτισης. Ο νόμος προβλέπει διατροφή για τους μαθητές τέτοιων σχολείων και 700.000 ευρώ έχουν δοθεί για το σκοπό αυτό. Ομως, ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Νομαρχία ακυρώθηκε, καθώς τον κέρδισε ένας ιδιώτης με προσφορά 250.000 ευρώ και ακολούθησε σειρά ενστάσεων από άλλες εταιρείες.
«Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να μένουν τόσες ώρες νηστικά ή να τρέφονται με σάντουιτς από το κυλικείο, γιατί απαιτούνται τέτοιες χρονοβόρες διαδικασίες, που αποδεικνύονται στην πράξη ανεφάρμοστες», διαμαρτύρονται οι γονείς. *
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Νίκος Φωτόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου