9/11/10

Φωτοβολταϊκά στο χαρτί!

Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατάφεραν να «ντύσουν» ένα κομμάτι χαρτί με μια ηλιακή κυψέλη. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, θα χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου η νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνική περάσει στην εμπορευματοποίηση. 

Για τη δημιουργία της καινοτόμου «χάρτινης» ηλιακής κυψέλης οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Solar Frontiers Εni-ΜΙΤ με τη βοήθεια μιας συσκευής που μοιάζει με κοινό εκτυπωτή επένδυσαν ένα κομμάτι χαρτί με ένα οργανικό ημιαγώγιμο υλικό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το βάρος και συνεπώς την υπάρχουσα λογική γύρω από τα ηλιακά πάνελ. Το μυστικό της πειραματικής ηλιακής κυψέλης εντοπίζεται στην πολλαπλή της διαστρωμάτωση, η οποία, κατά τους ειδικούς, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε συστήματος. Οπως επεσήμανε η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος και καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ Κάρεν Γκλίσον, μια χάρτινη ηλιακή κυψέλη έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια αρκετή να φωτίζει μια μικρή οθόνη LΕD. 

Οι επιστήμονες οραματίζονται τώρα την τοποθέτηση των εύκαμπτων και εύχρηστων φωτοβολταϊκών σε περσίδες ή ακόμη και στο επάνω μέρος φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει με νέες, ευρηματικές ιδέες μεγάλες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου