30/11/10

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Λόγω της αλλαγής του κλίματος, μεγαπανιδικοί οργανισμοί στα θαλάσσια οικοσυστήματα τείνουν να εξαφανιστούν ή να μειωθούν οι πληθυσμοί τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αυτό υποστηρίζει ο Φαρούκ Αζάμ, πακιστανικής καταγωγής, Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαντιέγο στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς.
Ο καθηγητής πήρε μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή και το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με οργανωτές το διεθνή οργανισμό IMBER και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
«Είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα γιατί οι αλλαγές στους ωκεάνιους μικροβιακούς οργανισμούς συντελούνται εκείνη τη στιγμή σε συνάρτηση με τις συντελούμενες κλιματικές αλλαγές.

Υπάρχουν όμως αλλαγές στις μεγάλες θαλάσσιες πανίδες. Είναι πλέον ορατές, έχουμε αλλαγή των βιοκοινωνιών αυτών με το χρόνο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στη βιοποικιλότητα.
Υπάρχουν βέβαια καινούργιες μεθοδολογίες γενετικές που αποτιμούν τη βιοποικιλότητα και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τελικά λειτουργούν τα οικοσυστήματα και ποιο ρόλο παίζουν τα μικρόβια στις λειτουργίες των οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Φαρούκ Αζάμ.
«Αυτό που θέλουμε να δούμε με τις νέες μεθοδολογίες είναι η επίδραση των αλλαγών αυτών πάνω στις γενετικές αλληλουχίες των οργανισμών και τη σύστασή τους σε συνάρτηση με τα οικοσυστήματα.
Ήδη οι πανιδικοί οργανισμοί στον Ειρηνικό ωκεανό έχουν αλλάξει. Με την αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών αλλάζει κάθε φορά η επικράτηση των ειδών. Έχουμε μετατόπιση των ειδών κυριαρχίας μέσα στη βιοκοινωνία ενώ ο πληθυσμός παραμένει ο ίδιος.
Σε ότι αφορά την απώλεια ειδών στο μικροβιακό επίπεδο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι διότι αυτοί προσαρμόζονται άμεσα.
Αλλά όσον αφορά τα μεγάλα είδη κάποια οδηγούνται σε εξαφάνιση ή μείωση του πληθυσμού τους, δεν μπορούν να προσαρμοστούν.
Τα μεγαπανιδικά είδη είναι αριθμητικά από ένα έως δέκα εκατομμύρια είδη και έχουμε περιγράψει διακόσιες χιλιάδες είδη», επισήμανε ο ίδιος.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου