21/11/10

«Εκφυλισμένη τέχνη» ανακάλυψε ο μετροπόντικας του Βερολίνου

Γλυπτά ανεπιθύμητα από τους ναζί

Έντεκα γλυπτά, τα οποία θεωρούνταν «ανεπιθύμητα» από τους ναζί, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του μετρό στη γερμανική πρωτεύουσα. Εδώ και λίγες ημέρες εκτίθενται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

Καλλιτέχνες οκτώ γλυπτών είναι οι: Όττο Μπάουμ, Όττο Φρόιντλιχ, Καρλ Κνάπε, Μαργκ Μολ, Έμι Ρέντερ, Έντουιν Σαρφ, Γκούσταβ Χάινριχ Βολφ και Νάομ Σλούτσκι.
Τα έργα αυτά είχαν χαρακτηριστεί από τους ναζί ως «εκφυλισμένη τέχνη» και είχαν εξαφανιστεί από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Βρέθηκαν κάτω από την οδό Κένινγκστρασε, στο νούμερο 50, κοντά στο δημαρχείο του Βερολίνου. Θεωρείται ότι είχαν κρυφτεί στο σπίτι και με τους βομβαρδισμούς των συμμάχων θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα.

Μάλιστα, ο Ματίας Βέμχοφ, επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Βερολίνο υποστηρίζει ότι τα έργα είχε κρύψει ο Γερμανός εφοριακός Έρχαρντ Έβερντικ, ο οποίος νοίκιαζε γραφεία στον τέταρτο όροφο του κτηρίου.
Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η ανακάλυψη των γλυπτών αποτελεί «ένα μικρό θαύμα».
Συνολικά περίπου 20.000 έργα είχαν κατασχεθεί από τους ναζί και είχαν αποτελέσει τμήμα της έκθεσης «Εκφυλισμένη Τέχνη» που επιμελήθηκε ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς. Οι ναζί πούλησαν αυτά τα έργα προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα σε ισχυρό νόμισμα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου