Για την Τρίτη αναβάλει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι την τελική ψηφοφορία για την έγκριση της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια, η οποία έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και αναμένεται να κορυφωθούν τη Δευτέρα.
Μετά τις συμβολικές συμβολικές καταλήψεις του Κολοσσαίου, του Πύργου της Πίζας, του μεγάρου Αντονελιάνο στο Τορίνο και της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Aντωνίου στην Πάδοβα, οι καταλήψεις επεκτάθηκαν την Παρασκευή στην πανεπιστημιούπολη του Τορίνο.
Το φοιτητικό κίνημα απάντησε στην υπουργό παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι ότι οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν από τη Δευτέρα, ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές 9 δισ. ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Παιδείας.
Το φοιτητικό κίνημα απάντησε στην υπουργό παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι ότι οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν από τη Δευτέρα, ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές 9 δισ. ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Παιδείας.
Στη Ρώμη, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο της Ιταλίας των Αξιών αποφάσισαν να ανέβουν στη στέγη ιστορικού κτιρίου για να συμπαρασταθούν σε έκτακτους πανεπιστημιακούς ερευνητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας με επίσημη δήλωσή της έκανε σαφές ότι «αν ψηφισθούν τροπολογίες που αλλάζουν το πνεύμα και το περιεχόμενο του νέου νόμου, τότε η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αποσυρθεί».
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του νεοσύστατου κόμματος Μέλλον και Ελευθερία του Τζιανφράνκο Φίνι για να εξασφαλισθεί η αναγκαία υποστήριξή τους, κατά την τελική ψηφοφορία της Τρίτης.
Το όλο αποτέλεσμα, όμως, παραμένει αβέβαιο, από την στιγμή μάλιστα που η κεντροαριστερή αντιπολίτευση προσπαθεί να προωθήσει τροπολογία, βάσει της οποίας στα πανεπιστήμια θα απαγορεύεται η πρόσληψη διδασκόντων και καθηγητών, που να έχουν μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένεια με διδακτικό προσωπικό του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Η όλη αντιπαράθεση, εν τω μεταξύ, μετατρέπεται και σε πόλεμο εντυπώσεων: ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ανέβασε στο Διαδίκτυο τους βαθμούς του ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής, αποδεικνύοντας ότι πήρε το πτυχίο του με άριστα.
Κάλεσε, δε, την υπουργό Παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, να πράξει ακριβώς το ίδιο. Η Τζελμίνι, είχε χαρακτηρίσει την Πέμπτη τον Μπερσάνι «μετεξεταστέο φοιτητή» με αναφορά στη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.
Οι παρατηρητές τονίζουν ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να συνοψισθεί με την εξής φόρμουλα. Από τη μια, οι φοιτητές, ζητούν να μην περικοπούν οι κρατικοί πόροι για τη δημόσια Παιδεία και να μην γίνει ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον των ερευνητών, από την στιγμή που όλο και περισσότεροι Ιταλοί νέοι επιστήμονες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Από την άλλη, η κυβέρνηση του Καβαλιέρε επιμένει ότι με την μεταρρύθμιση θα μειωθεί η πελατειακή δύναμη των «βαρόνων», των μεγαλοκαθηγητών, που καταφέρνουν να επηρεάζουν την έκβαση των διαγωνισμών για τις προσλήψεις νέων διδασκόντων.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις προκαλούν επιπλέον προβλήματα και τριγμούς στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας νέες αμφιβολίες ως προς το αποτέλεσμα του ψήφου εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση που έχει ορισθεί για τις 14 Δεκεμβρίου.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου