Μέχρι σήμερα επικρατούσε η θεωρία ότι η γεωργία έφτασε στην Ευρώπη αρχικά ως ανατολική ιδέα που εφαρμόσθηκε από τους προϊστορικούς ανατολικο-ερυωπαίους κυνηγούς- συλλέκτες. Οι τελευταίοι, ζώντας από κοντά τους γεωργούς της Ανατολής αφομοίωσαν τις νέες πληροφορίες για την καλλιέργεια φυτών και τις μετέφεραν σιγά σιγά στα δυτικά.
Ωστόσο Αυστραλοί, Γερμανοί και Ρώσοι ερευνητές ήρθαν να αλλάξουν αυτήν την αντίληψη ύστερα από νέα έρευνα στην οποία αναλύθηκε το DNA από οστά ηλικίας 8.000 ετών που ανήκαν σε 22 αγρότες της πρώιμης νεολιθικής περιόδου και βρέθηκαν σε αρχαίο γερμανικό νεκροταφείο.
Η επιστημονική ομάδα, υπό τον Βόλφγκανκ Χάακ συνέκρινε το γενετικό κώδικα των λειψάνων των αρχαίων γεωργών με αυτά σύγχρονων κατοίκων της Τουρκίας και του Ιράκ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γεωργοί της Ευρώπης ήταν ανατολίτες μετανάστες στην αρχαία Γερμανία. Οι επιστήμονες κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι γεωργοί από την Εγγύς Ανατολή και την Ανατολία, που είχαν εξελίξει τη γεωργία πριν από περίπου 11.000 χρόνια, μετακινήθηκαν αργότερα προς τα δυτικά. Αρχικά μετακινήθηκαν στη νοτιοανατολική και μετά στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής, ενώ στην πορεία προχώρησαν σε επιμειξίες με τους ντόπιους κυνηγούς-συλλέκτες.
"Δείξαμε ότι οι πρώτοι γεωργοί στην Ευρώπη είχαν πολύ μεγαλύτερη γενετική επίδραση από την Εγγύς Ανατολή και την Ανατολία, από ό,τι από ντόπιους πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών της Λίθινης Εποχής, που προϋπήρχαν στην περιοχή", δήλωσε ο δρ Χάακ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology".
Πηγή: Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου