17/11/10

Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κανείς απολαμβάνει η Νορβηγία, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση στη λίστα, ανεβαίνοντας κατά τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η έκθεση δημοσιεύεται τα τελευταία 20 χρόνια και αξιολογεί τις χώρες με βάση το προσδόκιμο ζωής, το ποσοστό αλφαβητισμού του πληθυσμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Η φετινή λίστα διαμορφώθηκε με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας, το οποίο περιλαμβάνει την οικονομική βοήθεια και τα εμβάσματα από το εξωτερικό, αντί του ΑΕΠ, ενώ τα επίπεδα αλφαβητισμού αντικαταστάθηκαν φέτος με την κατά μέσον όρο εκπαίδευση.
Με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξής τους, το UNDP κατατάσσει τις 169 (από τις 192) χώρες-μέλη των Ηνωμένων ΕΘνών που αναφέρονται στη λίστα, σε τέσσερις κατηγορίες: πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη (ανεπτυγμένες χώρες), υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη (αναπτυσσόμενες χώρες), μέτρια ανθρώπινη ανάπτυξη (αναπτυσσόμενες χώρες) και χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη (αναπτυσσόμενες χώρες).

Εξαιτίας των δυσκολιών στην πρόσβαση των απαιτούμενων στοιχείων από κάποιες χώρες, μόνο οι 169 από τις 192 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αξιολογήθηκαν. Μεταξύ εκείνων που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι και η Βόρεια Κορέα.
Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Νορβηγία, εμφανίζει τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ακολουθούν η Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται ο Νίγηρας, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ζιμπάουε που πλήττεται από την οικονομική κρίση και την εξάπλωση του AIDS.
Σε ό,τι αφορά στο προσδόκιμο ζωής, προηγείται η Ιαπωνία με 83.6 χρόνια με το Αφγανιστάν να κατατάσσεται τελευταίο με λίγο περισσότερο από 44.6 χρόνια.
Το κρατίδιο-πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν έχει μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα με 81.011 δολάρια, 460 φορές πάνω από της τελευταίας στην κατάταξη Ζιμπάμπουε, στα 176 δολάρια.
Σε γενικές γραμμές, ο κατάλογος περιλαμβάνει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές αναφορικά με τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ από την 13η «σκαρφάλωσαν» στην τέταρτη θέση και η Ισλανδία, που έχει πληγεί έντονα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καταποντίστηκε στην 17η από την τρίτη θέση.
Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται στην κατηγορία της πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην 22η θέση, τρεις θέσεις πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι και μία θέση πριν από την Ιταλία.
Η Κύπρος, στην ίδια κι εκείνη κατηγορία με την Ελλάδα, καταλαμβάνει φέτος την 35η θέση, τρεις θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2009.
Οι αξιωματούχοι, πάντως, του UNDP δήλωσαν ότι τα στοιχεία δεν ήταν απόλυτα συγκρίσιμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές εξαιτίας των μεθόδων υπολογισμού που εφαρμόστηκαν φέτος.
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο τρεις χώρες έχουν χαμηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης σε σχέση με το 1970 κι αυτές είναι το Κονγκό, που μαστίζεται από τον εμφύλιο από τη δεκαετία του 90, η Ζάμπια, η οποία έχει πληγεί από την πτώση των τιμών του χαλκού- του κυριότερου προϊόντος που εξάγει- και η Ζιμπάμπουε εξαιτίας του υπερπληθωρισμού που κορυφώθηκε πριν από δύο χρόνια.
Όπως εκτιμά το UNDP, η χώρα που έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι το Ομάν, χάρις στις σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ η Κίνα έρχεται δεύτερη χάρις στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξη.
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου