6/11/10

Το κινητό έχει θέση στη σχολική τσάντα

Το πράσινο φως για μεταφορά κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ακόμα και από τους μαθητές του Δημοτικού, ανάβει η κύπρια Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Με αφορμή τα παράπονα που υποβάλλονται κατά καιρούς για τη χρήση των κινητών στις σχολικές μονάδες, η Επίτροπος αποφάσισε να μελετήσει διεξοδικά το θέμα και να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη θέση. Η απόφασή της είναι όχι στην πλήρη απαγόρευση των κινητών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε μη διδακτικό χρόνο. 
Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, εκφράζει την άποψη ότι ενδείκνυται η απαγόρευση χρήσης κινητών από παιδιά στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Προσθέτει όμως, ότι το σχολείο θα πρέπει να διασφαλίζει στους μαθητές τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους και ως εκ τούτου, εισηγείται την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων. Όσο για την μεταφορά του κινητού στο σχολείο από μαθητές του Δημοτικού, η Επίτροπος θεωρεί ότι
«η απαγόρευσή της δεν εξυπηρετεί κατ’ ανάγκην το συμφέρον του παιδιού καθώς πολλά παιδιά χρησιμοποιούν αναγκαστικά το κινητό ως μέσο επικοινωνίας με τους γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες τους μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος και προτού επιστρέψουν στο σπίτι». Γι’ αυτό και υποδεικνύει προς το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το συγκεκριμένο σημείο. Για τους μεγαλύτερους μαθητές, της Μέσης Εκπαίδευσης, συμφωνεί ότι η απαγόρευση χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια του μαθήματος εξυπηρετεί την αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος των παιδιών και ενισχύει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, όμως, συμπληρώνει ότι «το θέμα της μεταφοράς κινητού στο σχολείο από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και της από μέρους τους χρήσης τους σε χρόνο που δεν έχουν μάθημα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας».
Παράλληλα η κ. Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι «η φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση μαθητών ή εκπαιδευτικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή εν αγνοία τους και η καθ’ οιαδήποτε χρήση του υλικού αυτού συνιστά παραβίαση της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και ενδεχομένως ποινικό αδίκημα». «Ωστόσο», συνεχίζει, «το ότι ορισμένοι παρανομούν κάνοντας κακή χρήση των κινητών δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για την πλήρη απαγόρευσή τους στα σχολεία».
Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου