27/11/10

Οι Ιρλανδοί διαδηλώνουν στους δρόμους του Δουβλίνου για τη σκληρή λιτότητα

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου, λαμβάνοντας μέρος σε διαδήλωση κόντρα στο τετραετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που συνοδεύει την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Την Κυριακή οριστικοποιείται η συμφωνία για την ιρλανδική ευρω-διάσωση και στις 7 Δεκεμβρίου η «ετοιμόρροπη» κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τον προϋπολογισμό λιτότητας.

«Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν» δήλωσε η 57χρονη Μάριαν Χάμιλτον, η οποία φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.
«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο» διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.
Η Garda, η ιρλανδική αστυνομία, αναμένει την συγκέντρωση περισσότερων από 50.000 διαδηλωτών.

Τα ιρλανδικά συνδικάτα έχουν διαβεβαιώσει για μία ειρηνική πορεία στο κέντρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ωστόσο η αστυνομία προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να προκαλέσουν αναταραχή.
Φοιτητική διαδήλωση κατά της αύξησης των διδάκτρων νωρίτερα το Νοέμβριο είχε στιγματιστεί από βία.
Η διαδήλωση του Σαββάτου οργανώθηκε ως απάντηση στο τετραετές πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κόουεν και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «μαχαίρι» σε 24.750 θέσεις στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013.

Το συνολικό ύψος των περικοπών φτάνει τα 15 δισ. ευρώ
Η συμφωνία της Ιρλανδίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την Κυριακή, έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια στο 6,7%.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 4,7%, με το οποίο δανειζόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και ασφαλώς υψηλότερο από το 5,2% της Ελλάδας για τρία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται στην ιρλανδική Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της «ετοιμόρροπης» κυβέρνησης του Μπράιαν Κόουεν να έχει περιοριστεί στις δύο έδρες μετά τη συντριπτική νίκη υποψηφίου του Σιν Φέιν σε επαναληπτική αναμέτρηση στο Ντόνεγκαλ στη βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου