29/11/10

Ο πιο «πράσινος» υπερ-υπολογιστής είναι αμερικανικός

Οι ΗΠΑ πρόσφατα έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους, όσον αφορά τον επίζηλο τίτλο του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος πλέον πέρασε σε κινεζικά χέρια. Όμως μπορούν να παρηγορηθούν κάπως με μια νέα διεθνή κατάταξη, το «Green500», που φέρνει ένα αμερικανικό υπολογιστικό μηχάνημα στην κορυφή των πιο «πράσινων» και ενεργειακά αποδοτικών σούπερ-υπολογιστών του κόσμου.
Έτσι, μπορεί η κατάταξη «Top500» να έχει πια στην θέση Νο1 τον πανίσχυρο κινεζικό «Τιανχέ - 1Α» (Γαλαξίας) του Εθνικού Κέντρου Υπερ-Υπολογιστών της Τιανζίν, αλλά η νέα «πράσινη» λίστα έχει στην κορυφή της τον Blue Gene/Q της ΙΒΜ, σύμφωνα με το New Scientist. Η νέα κατάταξη ταξινομεί τα υπολογιστικά «τέρατα» του πλανήτη με βάση την απόδοσή τους ανά βατ ενέργειας που καταναλώνουν.

Ο Blue Gene/Q, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ερευνητή Βου-τσουν Φενγκ του πανεπιστημίου Virginia Tech της Βιρτζίνια, εκτελεί 1.684 megaflops ανά βατ και είναι κατά 165% πιο αποδοτικός ενεργειακά από τον κινεζικό Τιανχέ - 1, που εκτελεί 635,15 megaflops ανά βατ. 
Παρόλη όμως την ενεργειακή αποδοτικότητά του -ή ίσως εξαιτίας αυτής- ο αμερικανικός Blue Gene/Q έχει υπολογιστική ισχύ «μόλις» 653 teraflops ανά δευτερόλεπτο (έναντι 2,57 petaflops του Τιανχέ-1) και βρίσκεται στην 115η θέση της λίστας των 500 ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη. 
Δεύτερος στην «πράσινη» λίστα Green500 βρίσκεται ο ιαπωνικός «Τσουμπάμε 2.0» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο (με 958 megaflops/watt), ενώ τρίτος είναι ο EcoG του Εθνικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστικών Εφαρμογών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (με 933 megaflops/watt).

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου