25/11/10

Καλούν τις σχολικές επιτροπές να ... μην ξοδεύουν

Να παγώσουν τις δαπάνες τους, καλούνται ουσιαστικά οι Σχολικές Επιτροπές, ενόψει των αλλαγών στη δομή τους από την αρχή του νέου έτους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, που προκαλεί αναστάτωση στους γονείς οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι οι ανάγκες των σχολείων είναι διαρκείς και εκτείνονται από τα βασικά αναλώσιμα για καθαριότητα μέχρι επισκευές και συντηρήσεις υποδομών. Και, βέβαια, ακόμα δεν έχει γίνει η προμήθεια πετρελαίου για την οποία απαιτείται ένα σημαντικό κονδύλι.
Παρ' όλα αυτά, με το έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή οι διευθυντές των σχολείων πληροφορούνται ότι δεν πρέπει μέχρι το τέλος του 2010 να ξοδευτούν χρήματα από τις σχολικές επιτροπές για αγορές, αλλά και ότι θα υπάρχουν προβλήματα και τους πρώτους μήνες του 2011. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «τα ποσά που έχουν οι Σχολικές Επιτροπές θα μεταβιβαστούν σε ειδικό κωδικό για κάθε Σχολείο, ενταγμένο στις αντίστοιχες Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές. Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση διάθεση των παραπάνω ποσών για αγορές μέχρι τις 31-12-10, ώστε να μη μεταφερθούν στους νέους κωδικούς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας ειδικότερα κατά τους πρώτους μήνες του 2011, δεδομένου ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των Σχολικών Δημοτικών Επιτροπών», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η παραίνεση αυτή έρχεται σε μία σχολική χρονιά που οι δαπάνες για τις Σχολικές Επιτροπές είναι ήδη μειωμένες σε σχέση με πέρσι (που ήταν επίσης δραματικά μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές) και ισοδυναμεί με ομολογία ότι και οι ανάγκες των σχολείων συμπιέζονται ανάμεσα στο αντιλαϊκό μνημόνιο, αλλά και τον «Καλλικράτη». Και αυτό, γιατί από 1 Γενάρη, οι Σχολικές Επιτροπές συγχωνεύονται σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για την Πρωτοβάθμια και ένα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανά δήμο. Γι' αυτό και τα ποσά των σημερινών Σχολικών Επιτροπών μεταφέρονται στους νέους κωδικούς για τους οποίους κάνει λόγο το έγγραφο. Με πρόσχημα όμως αυτή τη μεταφορά στους νέους κωδικούς, ζητείται για ένα και πλέον μήνα να ...μην κάνουν κανένα έξοδο οι Σχολικές Επιτροπές, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Επιπλέον, όπως έχει σημειώσει και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, η συγχώνευση των Σχολικών Επιτροπών «θα έχει συνέπεια να δυσχεραίνεται ο έλεγχος των αποφάσεων και να ολοκληρώνεται ένας θεσμός που θα υλοποιήσει με ακόμα πιο άγριους όρους τη λογική του αυτοδιαχειριζόμενου σχολείου, όπου θα υπάρχουν γονείς - πελάτες και φιλάνθρωποι χορηγοί ...για να καλύπτουν τα στοιχειώδη».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου