30/11/10

Επικίνδυνη η φρουκτόζη

Αν και θεωρείται γλυκαντικό, υποκατάστατο της ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων και πιθανόν την αρτηριακή πίεση 
Η φρουκτόζη είναι επικίνδυνη για τους διαβητικούς, αν και διαφημίζεται μέχρι τώρα ως μία γλυκαντική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Κι αυτό γιατί αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ είναι πιθανόν να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.
Το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα νεότερων μελετών, τα οποία παρουσίασε στο 24ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος ο διαβητολόγος διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», Βασίλειος Λιμενόπουλος.
Οπως είπε, η φρουκτόζη είναι υδατάνθρακας και προσθέτει θερμίδες και πολλές φορές οι διαβητικοί δεν υπολογίζουν τις θερμίδες που προσθέτει η φρουκτόζη, ώστε να πάρουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσουν το σάκχαρο χαμηλό. Υπάρχουν ακόμη τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι ανεβάζει και τα τριγλυκερίδια του αίματος, που ως γνωστόν παίζουν ρόλο στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο αυτών των ατόμων και πιθανότατα αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.

Η χρήση της φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς και ως γλυκαντικό πρέπει να χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη ή κάποιο αμινοξύ, όπως τονίστηκε.
Ομως, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος είναι συχνές καταστάσεις και η συσχέτισή τους έχει διαπιστωθεί από χρόνια, αλλά μόνο την τελευταία δεκαετία υπήρξαν επιδημιολογικά στοιχεία, όπως επισημαίνεται σε μελέτη γιατρών της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Οπως αναφέρθηκε στους διαβητικούς, υπάρχει αυξημένη συχνότητα καρκίνου λόγω ακριβώς της ύπαρξης τους σακχαρώδους διαβήτη.
Για τον καρκίνο του εντέρου, π.χ., ενοχοποιούνται οι διατροφικές συνήθεις των διαβητικών, οι οποίοι τρώνε πολύ συχνά κρέας νομίζοντας ότι δεν τους κάνει κακό και αποφεύγουν άλλες τροφές.

30.000 είναι παιδιά και νέοι - Κοντά στο 1 εκατ. φθάνουν οι ασθενείς 
Αγγίζουν το ένα εκατομμύριο οι διαβητικοί στην Ελλάδα και από αυτούς οι 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, καθώς ο διαβήτης δεν έχει συνήθως εμφανή συμπτώματα, ενώ ένας στους τρεις παραμένει «αρρύθμιστος». Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων και την πρώτη αιτία πρόκλησης νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.
Αυξάνει κατά 2 έως 4 φορές τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα εμφάνισης νευροπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας, οδοντιατρικών παθήσεων και επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Οι διαβητικοί έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ το 50% των ανδρών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική ανικανότητα.
Πηγή: Έθνος (Βασίλης Ιγνατιάδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου