11/11/10

Ψάρια με... μικροτσίπ!

Υπερσύγχρονους αισθητήρες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν βρετανοί επιστήμονες από το Κέντρο για το Περιβάλλον, την Αλιεία και την Επιστήμη της Υδατοκαλλιέργειας (Centre for Εnvironment, Fisheries and Αquaculture Science- CΕFΑS) για την παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών των ψαριών και την καλύτερη κατανόηση των υποθαλάσσιων κινήσεών τους. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεκριμένοι αισθητήρες θα εφαρμόζονται εύκολα στις σιαγόνες κάποιων ψαριών και στη συνέχεια θα μπορούν να εντοπίζουν την κατεύθυνση της κίνησής τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με έναν ασύρματο μοχλό της κονσόλας Νintendo Wii, κάτι που θα διευκολύνει την έρευνα, κυρίως ως προς την καταγραφή και τη μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού τους. 

«Είναι πραγματικά απίστευτο αν σκεφτούμε ότι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδιμπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε το μέλλον της θαλάσσιας πανίδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Αλιείας Ρίτσαρντ Μπένιον. 
Οι ειδικοί δοκίμασαν ήδη μια ηλεκτρονική «ετικέτα», η οποία καταγράφει το άνοιγμα του στόματος, τις αναπνοές, την διαδικασία της πέψης ή ακόμη και το χασμουρητό των ψαριών, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 800 στερλίνες (δηλαδή 915 ευρώ). Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες σκέφτονται να εφαρμόσουν το ευρηματικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της διατροφικής αλυσίδας του άγριου μπακαλιάρου ανοιχτής θαλάσσης. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου