25/11/10

Ερωτευµένες µε την έρευνα


Βραβεία σε τρεις γυναίκες που έχουν πάθος µε την επιστήµη τους

Είναι τρεις γυναίκες νέες, µε οικογένειες, όρεξη για δουλειάκαι ένα κοινό σηµείο: την αγάπη για την επιστήµη τους. Οπως δηλώνουν στα «ΝΕΑ» οι δρες Γεωργία Σαλαντή, ΕλένηΜακαρώνα και Χριστίνα Πιπέρη, η έρευνα στις φυσικές επιστήµες και τις βιοεπιστήµες είναι το πάθος τους! Με 75 επιστηµονικές δηµοσιεύσεις και περισσότερες από 500 αναφορές από άλλους ερευνητές, η Χριστίνα πιπέρη έχει ένα βιογραφικό που θα το ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί της. Σήµερα εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο Βιολογικής Χηµείας της Ιατρικής Σχολής άθηνών. Μαζί µε την οµάδα της µελετά µοριακούς µηχανισµούς, σε επίπεδο κυττάρων, οι οποίοι εµπλέκονται σε ασθένειες του µεταβολισµού. «εξετάζουµε τη σχέση που έχουν αυτοί οι µηχανισµοί µε ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και κυρίως µε το σύνδροµο των πολυκυστικών ωοθηκών, µια ασθένεια που προσβάλλει το 6% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας». οπως λέει, στην ελλάδα υστερούµε στις υποδοµές και τη χρηµατοδότηση των ερευνών, όχι όµως και στο επιστηµονικό δυναµικό. 
Από µικρή ηλικία 
το πάθος για την επιστήµη η δρ Γεωργία Σαλαντή το είχε από µικρή ηλικία. Σήµεραείναι λέκτορας στο εργαστήριο Υγιεινής και επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. «άσχολούµαι µε στατιστικά µοντέλα, µε τα οποία συλλέγω τα δεδοµένα από κάθε ιατρική µελέτη που έχει δηµοσιευθεί παγκοσµίως. Κι αυτό γιατί στόχος µου είναι να µπορέσω να ιεραρχήσω την αποτελεσµατικότητα των ιατρικών παρεµβάσεων. πρόσφατα συγκεντρώσαµε τα 12 αντικαταθλιπτικά φάρµακα νέας γενιάς, τα οποία “ανταγωνίζονται” µεταξύ τους, και µε βάση την αξιοποίηση των µελετών καταφέραµε να κάνουµε τη λίστα, αρχίζοντας από τα πιο αποτελεσµατικά», δηλώνει. 
Η δουλειά της ως ερευνήτριας είναι συχνά µοναχική, όπως λέει, µιας και βασικός συνεργάτης της είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. «το µόνο “ταµπού” που συνεχίζει να υπάρχει στον χώρο της επιστήµης είναι αυτό που θέλει τους ερευνητές και του επιστήµονες να είναι κάπως µονόχνωτοι, αντικοινωνικοί, χωρίς πολλά ενδιαφέροντα. Κι όµως δεν είναι έτσι. είναι πολύ σηµαντικό για έναν ερευνητή να έχει εξω-επιστηµονικά ενδιαφέροντα, να κάνει πράγµατα που τον εµπνέουν. άσχολούµαι µε τη ζωγραφική, τον αθλητισµό και λόγω δουλειάς κάνω ταξίδια που µε βοηθούν να αλλάζω παραστάσεις». 

Κεραυνοβόλος έρωτας 
Μητέρα δύο παιδιών –έξι και δύο ετών–η δρ Ελένη Μακαρώνα από τον ∆εκέµβριο του 2005 εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του εθνικού Κέντρου ερευνας Φυσικών επιστηµών«∆ηµόκριτος», ως συνεργαζόµενη ερευνήτρια.ο τοµέας της επιστηµονικής της δράσης είναι η µικρο- και νανοτεχνολογία. «Μπορεί να ακούγεται εξωτικό, όµως, δεν είναι. άυτό που µελετάµε εµείς είναι η µικρο- και νανο-τεχνολογία να εφαρµόζεται σε βιοαισθητήρες για έγκυρη και αξιόπιστη πρόγνωση ασθενειών αλλά και σε νανογεννήτριες που συλλέγουν ενέργεια από το περιβάλλον, προς αντικατάσταση των µπαταριών». 
Η γνωριµία της µε την επιστήµη ήταν, όπως λέει, κεραυνοβόλος έρωτας, «από τότε που έκανα για πρώτη φορά Φυσική στο Γυµνάσιο». Στερήθηκε, όπως εξοµολογείται, πολλά: «οσα κάνει ένας νέος στις ηλικίες των 20 µε 30, ταξίδια, διασκέδαση. ολα αυτά τα έβαλα στην άκρη γιατην έρευνα». 
 «Κάντε το όνειρό σας πραγµατικότητα. άξίζει τον κόπο» συµβουλεύει η δρ Μακαρώνα τις νέες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόµο της επιστήµης, αρκεί να είναι έτοιµες να κάνουν θυσίες και να διατηρήσουν λεπτές ισορροπίες ανάµεσα στην επαγγελµατική και την προσωπική ζωή.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν µόνο το 29% των ερευνητών σε όλο τον κόσµο

Κριτήριο επιλογής η ποιότητα και όχι η ποσότητα 

ΜΕ ΣΥΝθΗΜΑ «Η επιστήµη χρειάζεται τις γυναίκες», οι τρεις ερευνήτριες τιµήθηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση µε τα Ελληνικά Βραβεία L’OREAL - UNESCO. 

Συνολικά 14 Ελληνίδες από τον χώρο της επιστήµης έχουν λάβει τα συγκεκριµένα βραβεία τα τελευταία πέντε χρόνια – από τότε δηλαδή που άρχισε και η συνεργασία της L’OREAL Hellas µε την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. 

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της επιτροπής κρίσης καθηγητή Νικόλαο Χατζηχρηστίδη, φέτος ο αριθµός των υποψήφιων ερευνητριών έφτασε τις 53. 

Τα κριτήρια επιλογής της τελικής τριάδας ερευνητριών δεν είναι µόνο η ποσότητα και ποιότητα των εργασιών τους.

Πηγή: Τα Νέα (Εύη Σαλτού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου