22/11/10

INDEPENDENT: «Οι κυανόκρανοι ευθύνονται για τη χολέρα στην Αϊτή»

Στους κυανοκρανους του ΟΗΕ οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η επιδηµία της χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή. Οπως αναφέρει η εφηµερίδα «Independent», η υπόθεση αυτή ερευνάται πλέον επισήµως από τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών – µε πολύ µεγάλη καθυστέρηση κι έπειτα από εβδοµάδες διαψεύσεων, τονίζεται στο δηµοσίευµα.
Το θανατηφόρο βακτήριο φαίνεται ότι έφτασε στην Αϊτή από στρατιώτες του ΟΗΕ που είχαν προσβληθεί από αυτό στο Νεπάλ, όπου φέτος το καλοκαίρι είχαν ξεσπάσει πολλές επιδηµίες χολέρας. Η έρευνα του ΟΗΕ για την προέλευση της επιδηµίας ξεκίνησε όταν ήδη οι φήµες για την «ξενόφερτη αρρώστια» είχαν προκαλέσει οργή σε χιλιάδες Αϊτινούς. Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις του Οργανισµού και η καθυστέρηση στην έναρξη της έρευνας προκάλεσαν διαδηλώσεις και ταραχές την περασµένη εβδοµάδα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσµα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυµατιστούν, αλλά και να παραλύσουν οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας. Υπέρ της υπόθεσης της «ξενόφερτης αρρώστιας» συνηγορεί το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσµατα εντοπίστηκαν κοντά στον ποταµό Αρτιµπονίτ και τη βάση του ΟΗΕ, όπου στρατωνίζονται περίπου 500 κυανόκρανοι από το Νεπάλ.
Οι κάτοικοι διαµαρτύρονταν συχνά για τον όζοντα υπόνοµο που βγαίνει από τη βάση και µολύνει τον ποταµό, από τον οποίο εξαρτώνται για πόσιµο νερό. Στελέχη της στρατιωτικής αστυνοµίας του ΟΗΕ εθεάθησαν να παίρνουν δείγµατα από σπασµένο σωλήνα κοντά στις τουαλέτες της βάσης και από έναν βόθρο που ξεχείλιζε. Ο ΟΗΕ συµφώνησε αργοπορηµένα να πραγµατοποιήσει ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις υγιεινής που διαθέτει στην Αϊτή.
Πηγή:  Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου