1/11/10

Η... κληρονομιά απο την ασφαλιστική «NEW YORK LIFE»

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις σε 2.850 δικαιούχους
Μια ανέλπιστη κληρονομιά εισέπραξαν από το πολύ μακρινό παρελθόν αρκετοί Ελληνες. Ισως το ποσό να μην είναι σημαντικό, η συμβολική του όμως σημασία είναι ανεκτίμητη.
Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας σαρώθηκε από τα κύματα διώξεων και χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν ή ξεριζώθηκαν.
Η ανέλπιστη κληρονομιά προέρχεται από 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων που ζούσαν στα όρια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία «New York Life» ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προσέγγισης των κληρονόμων των ελληνικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων που εκδόθηκαν πριν από το 1915. Συνολικό ποσό προς διανομή ήταν 12-15 εκατ. δολάρια.
Υστερα από διαδικασίες υποβλήθηκαν από την Ελλάδα συνολικά 2.850 αιτήσεις και ήδη αρκετοί έχουν λάβει θετική απάντηση, αλλά και χρήματα.
«Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια ως παρακλάδι από κοινό πρόγονο. Κάναμε 6-7 αιτήσεις και τελικά για καθεμία από αυτές τις αιτήσεις δόθηκαν 7.200 δολάρια», λέει ο κ. Αντώνης Σμπυράκης, πρόεδρος της Κοινότητας στην Αση Γωνιά στην Κρήτη.

«Βέβαια πίσω από κάθε αίτηση συνυπάρχουν πολλοί συγγενείς και το ποσό μοιράζεται σε 10-15 μερίδια. Ομως η σημασία είναι συμβολική. Τώρα σκέπτομαι να στείλω έγγραφο στην εταιρεία για να μας στείλουν όσο περισσότερα στοιχεία έχουν γι’ αυτόν τον μακρινό συγγενή μας».
Δικαίωση
Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από την οικονομική διάσταση για τους απογόνους των θυμάτων, εμπεριέχει και την ιστορική δικαίωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων και τη σφαγή των Ελλήνων. Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η «New York Life» σταμάτησε να πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια στην Ευρώπη και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά το 1914.
Ακολούθησε η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η εκδίωξη των Ελλήνων του Πόντου και τελικά η σφαγή και ο ξεριζωμός ολόκληρου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. «Τα συμβόλαια ήταν 1.031 και τελικά υποβλήθηκαν κάπου 2.850 αιτήσεις από απογόνους, σύμφωνα με τις επιστολές που έστειλαν.
Αρκετοί έχουν αρχίσει να παίρνουν χρήματα, άλλοι 600, άλλοι 1.000 και άλλοι 5.000 δολάρια», λέει ο κ. Ευθύμιος Αρζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν έχουν λάβει κανένα ποσόν ούτε όμως και αρνητική απαντητική επιστολή. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ένας αδελφός έλαβε χρήματα και ο άλλος όχι ακόμα. Σκοπεύουμε επίσης να στείλουμε επιστολή για να μάθουμε πόσα τελικά από τα 15 εκατ. δολάρια δόθηκαν».
Πηγή: Έθνος (Γιώργος Αποστολίδης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου