30/11/10

Wikileaks: Να τα έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα!

Τρία απόρρητα ντοκουμέντα για την Ελλάδα αποκαλύπτονται από τα χιλιάδες έγγραφα που φέρνει στο φως ο Wikileaks..
και αφορούν τις επικοινωνίες ανώτερων αξιωματούχων οι οποίοι διατυπώνουν εκτιμήσεις και γνώμες για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
 Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, προς το State Department,με την ένδειξη SECRET/NOFORN που σημαίνει απόρρητη ενημέρωση, ο αμερικανός πρέσβης, Charles Rivkin περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο βοηθός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 με πολιτικούς αναλυτές. Ανάμεσα τους ο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, ο οποίος εξέφρασε «την αισιοδοξία του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας».
 Ο Λεβίτ υποστήριξε ότι «είτε συντηρητική, είτε σοσιαλιστική η νέα κυβέρνηση θα είναι δυνατότερη και θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις». «Αν πείσουμε τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να μην επιμείνει στο θέμα των διαβατηρίων θα επιτύχουμε πρόοδο».

 Ευρωπαϊκή Ένωση- Κύπρος και Ελλάδα
 Σε αυτό το τηλεγράφημα η Τουρκία λέει πώς «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω των εμποδίων που προκαλούν μερικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κυπρος. Συγκεκριμένα ο κ. Σινιρλίογλου δείχνει ενοχλημένος με τον Γάλλο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που με τη στάση του οδήγησε στο περαιτέρω χάσμα μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου.
 Για το κυπριακό ο ίδιος αναφέρει: «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους κάνει άτρωτους. Οι ελληνοκύπριοι, λέει, θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Προσποιούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί είναι εσωτερική τους υπόθεση, παρόλο που και βάση συνθήκης είναι διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια».
 Ο Σινιρλίογλου δέχθηκε θετικά την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επιστολή του Ερντογάν, στις 30 Οκτωβρίου με την οποία ζητούσε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν θέματα που χρόνια επιζητούν λύση. Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται γιατί καθυστέρησε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην οικονομική κρίση. Με βάση την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου είπε ότι η Τουρκία περιμένει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες.
Επιχείρηση "ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ"
 Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν,γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».
 Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.
Πηγή: Epikaira.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου