22/12/10

Ελληνικό πετρέλαιο: μπορεί να καλύψει το 1/3 των αναγκών της χώρας

Δυνάμει ετήσια παραγωγή 40 εκατ. βαρελιών
Το 1/3 της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου της Ελλάδας, μπορεί να καλυφθεί από εγχώρια κοιτάσματα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», το οποίο τέθηκε σήμερα Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, ενώ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μας μπορούν να αποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
"Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α.", αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, όπου τονίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια.
Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.
Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων" και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών, η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".
Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
-Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
-Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου