12/12/10

Υπέρβαρος ή παχύσαρκος ένας στους 2 Ευρωπαίους

Το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ε.Ε. διπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, ενώ οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν
Ενας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, γεγονός που επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία του αλλά και τα εθνικά συστήματα υγείας και, αναπόφευκτα, την ήδη βεβαρημένη οικονομία: Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση «Υγεία σε μία Ματιά: Ευρώπη 2010», που κατήρτισαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στην οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολίτες αλλά και κυβερνήσεις.
Το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη (50,1%), με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα να φιλοξενούν τους περισσότερους παχύσαρκους ενήλικες, την Ελλάδα να βρίσκεται 8η στη λίστα παχυσαρκίας, και την Ιταλία, την Ελβετία και τη Ρουμανία να έχουν το μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας.

Παρενέργειες 
Ενα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι ένα στα επτά παιδιά είναι παχύσαρκο -ποσοστό που, σύμφωνα με ειδικούς, αναμένεται να αυξηθεί. Και αυτό έχει σαφείς παρενέργειες στις δαπάνες για την υγεία και γενικότερα την οικονομία σε μία ήπειρο που παλεύει με την οικονομική κρίση. Οι δαπάνες για την υγεία σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αυξάνονται σταθερά την τελευταία δεκαετία, συχνά με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι η οικονομία.
Το 2008, οι χώρες της Ε.Ε. δαπάνησαν κατά μέσο όρο το 8,3% του ΑΕΠ στην υγεία, από 7,3% το 1998 -με τη Γαλλία να δαπανά το 11% του ΑΕΠ της στην υγεία και την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο το 10%. Το ίδιο έτος, η Νορβηγία κατέγραψε τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες σε φάρμακα και υπηρεσίες (4.300 ευρώ) -ποσοστό διπλάσιο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου