23/12/10

Ανοικτό Πανεπιστήμιο : Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια για μείωση κατά 30% των συμβασιούχων καθηγητών

Η οικονομική κρίση πλήττει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο οποίο αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι μείωση κατά 30% των συμβασιούχων καθηγητών του, που φθάνουν σήμερα τους 1.700. Το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρουν οι διδάσκοντες στο ίδρυμα, ζήτησε ήδη τη μείωση του προσωπικού, κάτι που όπως αναφέρουν θα οδηγήσει αναπόφευκτα «σε συμπτύξεις και συγκέντρωση των τμημάτων στις μεγάλες πόλεις». 
Εφόσον προχωρήσουν οι περικοπές «τα νέα τμήματα θα είναι υποχρεωτικά λιγότερα σε αριθμό (μείωση κατά 30%) σε σχέση με τα υφιστάμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τμήματα με υπεράριθμους φοιτητές, οι οποίοι θα επιβαρύνονται επιπλέον και με το κόστος μετακίνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή που έστειλαν οι καθηγητές του Ιδρύματος προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους. Οι αντιδράσεις της διοίκησης του ΕΑΠ οδήγησαν σε αναστολή του αιτήματος που υποβλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, αλλά όπως αναφέρουν οι καθηγητές του «τα σχέδια για απολύσεις θα επανέλθουν το καλοκαίρι, όταν θα γίνει ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος».

Η ανησυχία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη διοίκηση και τους διδάσκοντες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει και άλλες αιτίες. Ηδη παρατηρήθηκε καθίζηση στις αιτήσεις εγγραφής για τα εφετινά προγράμματα του. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν (και οι θέσεις που διατέθηκαν ήδη μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο) ήταν κατά 24,1% λιγότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Εφέτος, κατατέθηκαν 58.049 αιτήσεις υποψηφίων για τα 6 προπτυχιακά και τα 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που θα προσφέρει το ΕΑΠ το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, από 76.478 που κατατέθηκαν την περυσινή χρονιά.
Στην ανοικτή επιστολή που έστειλε ο σύλλογος διδασκόντων στο ΕΑΠ στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ιδρύματος αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η υλοποίηση μιας απόφασης για περικοπές προσωπικού και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, θα οδηγούσε στην πλήρη απορύθμιση όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ. Όπως γνωρίζετε, στις διεθνείς πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ισχύει ο κανόνος των 20 περίπου φοιτητών ανά τμήμα, προκειμένου να παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και να διασφαλίζεται η ευχερής συνεργασία φοιτητή-καθηγητή. Σήμερα στο ΕΑΠ ο μέσος όρος φοιτητών/τριών σε κάθε τμήμα είναι ήδη πολύ υψηλότερος (πλήρες τμήμα 31±4 φοιτητές – συνήθως είναι 33), γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και της εκπαίδευσης. Η οριακή αυτή συνθήκη θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην απόλυση του 30% του προσωπικού και ο αριθμός των φοιτητών ανά τμήμα μπορεί να φτάσει και τους 40, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
«Το παράδοξο αυτής της αιφνίδιας απόφασης του υπουργείου είναι ότι ο αριθμός των διδασκόντων δεν βαρύνει παρά ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό»,
αναφέρεται στην επιστολή. «Οι αμοιβές τους καλύπτονται από τα δικά σας δίδακτρα, που έχετε ήδη καταθέσει στο ΕΑΠ πριν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος», δηλώνουν οι καθηγητές του Ιδρύματος προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους.

«Έχετε το "προνόμιο" να είστε φοιτητές και φοιτήτριες του μοναδικού ελληνικού πανεπιστημίου που λειτουργεί με δίδακτρα και υπάρχει χάρη στα δικά σας χρήματα και όχι στις κρατικές επιχορηγήσεις.Θα έπρεπε λοιπόν να απευθυνθούν και σε σας και να ρωτήσουν αν θέλετε τμήματα με λιγότερους ή με περισσότερους φοιτητές, αν προτιμάτε υπεράριθμα τμήματα μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ή ολιγάριθμα τμήματα σε ακόμη περισσότερες πόλεις από ό,τι σήμερα», επισημαίνεται στην επιστολή που καταλήγει καλώντας τους φοιτητές: «Το γκρίζο μέλλον των περικοπών και της υποβάθμισης των σπουδών που ετοιμάζουν για το ΕΑΠ είναι πολύ κοντά. Ας μην τους αφήσουμε να "σχεδιάζουν" εν κρυπτώ την απαξίωσή του και την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού του έργου, την απαξίωση και την υποβάθμιση των πτυχίων σας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές των άλλων πανεπιστημίων αντέδρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές αυτές μας αφορούν όλους, αφορούν κυρίως το ΕΑΠ που οφείλει να βγει από την αφάνεια, να συμπαραταχθεί με τους καθηγητές και τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων, να περιφρουρήσει το κύρος των σπουδών και των πτυχίων του».

Πηγή: Το Βήμα (Μάρνυ Παπαματθαίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου