31/12/10

Εξοικονόμηση 4 εκατομμυρίων ετησίως από τις συγχωνεύσεις


Συγχωνεύονται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, καθώς και ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ). Το σχέδιο των συγχωνεύσεων θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου. 
Οι νέοι οργανισμοί θα εγκατασταθούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και προσδοκάται εξοικονόμηση περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως από την εξοικονόμηση των κονδυλίων που δίνονται σήμερα για την ενοικίαση κτιρίων. Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται, «δεν θα αλλάξει τίποτε στην υπηρεσιακή, μισθολογική και συνταξιοδοτική κατάσταση των φορέων που συγχωνεύονται». Από την άλλη, εκπρόσωποι του ΟΕΔΒ μιλούν για «παράθυρο» ώστε στο μέλλον το κόστος των βιβλίων να μετακυλισθεί στους γονείς.
Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τα ακόλουθα:
- Ιδρύεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο θα υπαχθούν οι υπό συγχώνευση 4 φορείς.
- Ο νέος φορέας θα έχει υπόσταση ΝΠΔΔ, με επταμελές διοικητικό συμβούλιο που ορίζεται από τον υπ. Παιδείας. Τον ορισμό του προέδρου του δ. σ. θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

- Ο φορέας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το υπ. Παιδείας, καθώς και τις αρμοδιότητες των υπό συγχώνευση οργανισμών.
Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση του ΟΕΔΒ με το ΕΑΙΤΥ, που θα εξελιχθεί στον βασικό κόμβο συνολικών ψηφιακών εφαρμογών και μέσων στην εκπαίδευση. Ο νέος φορέας θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναβαθμίζεται στον κεντρικό, τεχνολογικό πυλώνα υποστήριξης τόσο των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας όσο και της εκπαίδευσης. Ως σκοποί του ορίζονται ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων (σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή), καθώς και η ενιαία διαχείριση, ανάπτυξη και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών μάθησης, περιλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.
Ως κυριότεροι οικονομικοί πόροι του νέου φορέα προβλέπονται η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπ. Παιδείας και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση προϊόντων κ. ά. Με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του ΟΕΔΒ και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του στην κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας ή σε άλλες υπηρεσίες του και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. «Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις εάν ο νέος φορέας μπορεί να αντεπεξέλθει στο μεγάλο έργο έκδοσης και διανομής 45 εκατ. σχολικών βιβλίων, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον το κόστος των βιβλίων να επιβαρύνει τους γονείς», τόνισε το μέλος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΕΔΒ, κ. Μάκης Λυκόπουλος.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου