15/12/10

Αμφίβολη η επόμενη μέρα και για τα μουσικά σχολεία


Μετά την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή αυτή τη φορά ήλθε η δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου για σπατάλες στα μουσικά σχολεία της χώρας.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου, έκανε λόγο “για σπατάλες στη σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων”, αναφέροντας ότι η σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα στοιχίζει τρία εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η σίτιση, λοιπόν, αλλά και η μεταφορά των μαθητών είναι θέματα που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι, ενώ το πρόγραμμα σπουδών των μουσικών σχολείων, που ιδρύθηκαν το 1988, πρόκειται να αναμορφωθεί.
Οι μαθητές 29 αθλητικών γυμνασίων και λυκείων και 10 μουσικών γυμνασίων και λυκείων της Βόρειας Ελλάδας βλέπουν με αγωνία την ειδική εκπαίδευση, την οποία επέλεξαν, να συνθλίβεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας. Και ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δίνει, όπως λέει, έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών, αδιαφορεί πλήρως για την ειδική εκπαίδευση και τα ταλέντα χιλιάδων παιδιών. Σε αυτό το κλίμα, την Τετάρτη δίνεται στη δημοσιότητα το σχέδιο εθνικού προγράμματος διά βίου μάθησης του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.


“Στοιχίζει η σίτιση των μαθητών” “Από την αρχή της χρονιάς ξεκίνησαν οι φήμες για την κατάργηση των αθλητικών σχολείων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει ούτε μία ώρα προπόνηση. Ας μας έλεγαν από την αρχή ότι θα τα καταργήσουν, να ξέρουμε τι θα επιλέξουμε", λέει εξοργισμένος ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μαθητής αθλητικού σχολείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένας από τους εκατοντάδες μαθητές-αθλητές που βγήκαν πολλές φορές στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν πέντε αθλητικά γυμνάσια και τρία αθλητικά λύκεια. Άλλα 18 αθλητικά γυμνάσια και λύκεια λειτουργούν στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στην Καβάλα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στην Πιερία.
Χθες το πρωί ένα ακόμη κομμάτι της ειδικής δωρεάν παιδείας φάνηκε πως να βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με το μέλλον των μουσικών σχολείων η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απάντησε ότι "η σίτισή τους στοιχίζει πολύ".
"Εκείνο που ρώτησα ήταν αν αυτές είναι οι τελευταίες μουσικές νότες που ακούγονται από τα μουσικά σχολεία. Ειδικά αναφέρθηκα στο μουσικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το μοναδικό του νομού, που εξυπηρετεί μάλιστα και μαθητές από τη Χαλκιδική", εξηγεί η κ. Αμανατίδου.
Η απάντηση από την υφυπουργό Παιδείας ήταν ότι "η σίτιση και η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μέχρι τον Δεκέμβριο και των καλλικρατικών δήμων από 1-1-2011. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας, επειδή ενδιαφέρεται, και ας μην έχει την αρμοδιότητα, στήριξε και στηρίζει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε μέσα από νομοθετική διευκόλυνση στους δήμους μεθαύριο και στις νομαρχίες τώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη σπατάλη σε πάρα πολλά σχολεία και στους εφήβους μας πολλές φορές δεν τους αρέσει αυτή η σίτιση. Μιλάμε για τρία εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τη σίτιση των μαθητών, ποσό που είναι υπέρογκο, που δεν τους καλύπτει και πολλές φορές πετάγεται αυτό το φαγητό, είτε γιατί δεν είναι κατάλληλο είτε γιατί, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, έχουμε καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς”.

Πηγή: Μακεδονία (Στελίνας Μαργαριτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου