17/12/10

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Απλήρωτοι και στο πανεπιστήμιο
Απέχουν από το διδακτικό έργο οι συμβασιούχοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πιο γνωστοί ως «407» καθώς παραμένουν ακόμη απλήρωτοι.
Σε ένδειξη συμπαράστασης, κλειστό θα παραμείνει για τρεις μέρες το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. όπως αποφάσισε η γενική συνέλευσή του χθες. Στην απόφαση, η συνέλευση τονίζει ότι το ΥΠΕΠΘ δεν έχει καταβάλλει ακόμη τα κονδύλια για την πληρωμή των καθηγητών. Το θέμα μετέφερε και η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου στην ηγεσία του υπουργείου, στη συνάντηση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.
Το τμήμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η στάση του «απαξιώνει τους συμβασιούχους συναδέλφους μας και τους υποχρεώνει να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας του πανεπιστημίου με δικά τους έξοδα». Το τμήμα επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες και καλεί και τα υπόλοιπα τμήμα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει είναι ότι το ΒΕΤ έχει 14 μέλη ΔΕΠ και 13 συμβασιούχους. 
Οι «407» του Βιολογικών Εφαρμογών με ανακοίνωσή τους περιγράφουν ότισυνήθης πρακτική των προηγούμενων ετών για τις συμβάσεις, ήταν ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις υπέγραφε με καθυστέρηση 1-1,5 μήνα και κατέβαλλε μηνιαίως τις αμοιβές των συμβασιούχων διδασκόντων από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. «Φέτος, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του εξαμήνου η κατάσταση έχει ως εξής: δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων , συμπληρώνουμε αισίως τρεις μήνες απλήρωτης εργασίας, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων μας και δεν έχουμε κανένα νέο για την απελευθέρωση των πιστώσεων από το Υπουργείο Παιδείας».


Οι συμβασιούχοι αναφέρουν ότι η πρυτανική αρχή έχει κινητοποιηθεί εγκαίρως για το ζήτημα, χωρίς όμως να υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα καθώς εξαρτάται αποκλειστικά, όπως αναφέρουν, από το υπουργείο.
«Κωλυσιεργεί το υπουργείο»
Τι κάνει όμως το υπουργείο; «Αρνείται την ενημέρωση και ακολουθεί τακτικές κωλυσιεργίας: απαιτεί, για παράδειγμα, από τα Πανεπιστήμια εν μέσω εξαμήνου (18 Νοεμβρίου) να απαντήσουν πόσες θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων χρειάζονται και γιατί. Θεμιτή η ερώτηση, υπό την αίρεση να απευθύνονταν κατά το τέλος του προηγούμενου εξαμήνου ή την αρχή του τρέχοντος!» τονίζουν. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο μεταξύ, είναι το μοναδικό που έχει ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα, αλλά χρήματα δεν έχει πάρει ακόμη. Επίσης, οι καθηγητές συμπληρώνουν το εξής: «σήμερα που το Υπουργείο Παιδείας επιδίδεται στη δημόσια διαβούλευση για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει λησμονήσει τους λειτουργούς της. Ουσιαστικά οι συμβασιούχοι διδάσκοντες έχουμε φτάσει σε σημείο να στηρίζουμε εξ ιδίων πόρων την ομαλή και αδιατάρακτη λειτουργία του Πανεπιστημίο». Οι καθηγητές, που απείχαν χθες από τα καθήκοντά τους, καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία να τους συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. 
Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου