31/12/10

Χρυσές σπουδές στα ιαπωνικά μάνγκα


Μάνγκα στα ιαπωνικά σημαίνει παιχνιδιάρικες εικόνες. Είναι τα διάσημα πια ιαπωνικά κόμικς που έχουν καθιερωθεί ως σύμβολα της ποπ κουλτούρας. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου λοιπόν είπαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την επιτυχία. Εδώ και μία δεκαετία, πάνω από δώδεκα ιαπωνικά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει τμήματα ή προγράμματα που διδάσκουν την τέχνη των μάνγκα και πλέον προσελκύουν και ξένους φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο Κιότο Σίκα ήταν το πρώτο που είχε την ιδέα. Και τώρα το πρόγραμμα παρακολουθούν 57 ξένοι φοιτητές σε σύνολο 800. Το 2000 ήταν μόλις 19. Το Πανεπιστήμιο Digital Ηollywood ιδρύθηκε το 2005 και έχει πλέον 84 ξένους φοιτητές, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των φοιτητών του. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας είχε μόνο έναν. Και όλα αυτά ενώ τα μαθήματα γίνονται στα γιαπωνέζικα.
Ακόμη δεν έχουν γίνει παγκόσμια τάση στην εν λόγω αγορά.
Ομως, όπως παραδέχονται οι μάνατζερ διαφόρων στούντιο που ασχολούνται με τα κινούμενα σχέδια, αν οι απόφοιτοι κατορθώσουν να εργαστούν και σε ιαπωνικά στούντιο μάνγκα θα είναι πρώτης τάξης υποψήφιοι για δουλειά στην παγκόσμια βιομηχανία. Και το να αποκτήσουν οι ξένοι τέτοιου είδους προϋπηρεσία δεν θεωρείται πια ακατόρθωτο. Αρκεί να είναι «οτάκου», δηλαδή «φυτά» στα γιαπωνέζικα... Για παράδειγμα, η Τoei Αnimation, η ιαπωνική εταιρεία που παρήγαγε το φιλμ «Dragonball», έχει ήδη στο εργατικό δυναμικό της ρουμάνους και κορεάτες σχεδιαστές.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου