24/12/10

Γιαννιτσά: στο σκαμνί ολόκληρο το Λύκειο


Εδώ και δύο εβδομάδες σ' ένα λύκειο στα Γιαννιτσά μαθήματα δεν γίνονται.
Οι μαθητές δεν έχουν κατάληψη, οι εκπαιδευτικοί δεν απεργούν, ούτε φταίει ο καιρός. Το σχολείο είναι -ουσιαστικά- κλειστό λόγω... δίκης. Ολοι οι καθηγητές του σχολείου είναι στο δικαστήριο. Κατηγορούμενοι! Μαζί με τέσσερις γιατρούς, τους γονείς δύο μαθητών ακόμα και τον πρώην προϊστάμενο του Γραφείου Εκπαίδευσης της περιοχής, σύνολο 47 άτομα, δικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών μετά τη μηνυτήρια αναφορά που τους έκανε το ίδιο πρόσωπο ο πρώην διευθυντής του σχολείου. Τους κατηγορεί για μεροληπτική συμπεριφορά, παράβαση καθήκοντος και πολλά άλλα.
Από τις 9 Δεκεμβρίου όλη η κοινότητα του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών αλλά και η τοπική κοινωνία παρακολουθεί μια υπόθεση που δεν συμβαίνει συχνά. Ούτε εκεί αλλά ούτε και αλλού. Δικάζονται 40 καθηγητές. Ολοι του 2ου Λυκείου και ορισμένοι από το 3ο και το 1ο Λύκειο όπου έχουν μετατεθεί όσοι δίδασκαν στο 2ο Λύκειο το 2008, τη χρονιά που ο τότε διευθυντής μήνυσε σύσσωμο τον τότε σύλλογο καθηγητών. Η ιστορία είναι μεγάλη και βρίθει ακραίων γεγονότων, αλληλοκαταγγελιών, αλληλομηνύσεων, πειθαρχικών ποινών και εν τέλει δικαστικών διώξεων. Στον πυρήνα της υπόθεσης, πάντως, βρίσκονται τέσσερα παιδιά εκ των οποίων το ένα ανάπηρο κατά 80% και το άλλο με πρόβλημα υγείας. Και για τις τέσσερις υποθέσεις ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, έχει κατηγορήσει, εν ολίγοις, τους καθηγητές ότι λειτούργησαν μεροληπτικά με σκοπό να περάσουν οι μαθητές την τάξη (τότε β' λυκείου). Σύμφωνα με τις κατηγορίες, δέχθηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά απουσιών και διόρθωσαν βαθμολογίες χωρίς να ακολουθήσουν τους προβλεπόμενους κανονισμούς.

Ολα ξεκίνησαν το 2007, οπότε και διορίστηκε για πρώτη φορά διευθυντής ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός στο 2ο Λύκειο Γιαννιτσών, και κορυφώθηκαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς . Αιτία η απόφαση του διευθυντή να κόψει (χωρίς προηγούμενη συζήτηση-συνεδρίαση) τους τέσσερις μαθητές και ακολούθως η μη δρομολόγηση διαδικασιών που θα επηρέαζαν ακόμη και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών τις επόμενες ημέρες. Παρενέβη δυο φορές ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης με αποφάσεις εις βάρος του διευθυντή (προσωρινή αναστολή καθηκόντων) ενώ ακολούθησαν εντάσεις. Καταλήψεις από τους μαθητές που ζητούσαν την απομάκρυνση του διευθυντή, διαμαρτυρίες από τους γονείς, παρέμβαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΜΕ, η οποία πριν από λίγο καιρό, εν όψει της δίκης, εξέδωσε και ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς. Πολλαπλό το ενδιαφέρον για τη δίκη των εκπαιδευτικών, που φυσικά αρνούνται κατηγορίες και ανταποδίδουν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Άννα Ανδριτσάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου