22/12/10

Απλήρωτοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί


Σε κατάθεση δήλωσης επίσχεσης εργασίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα σχολεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ
 «Μαύρα» Χριστούγεννα θα περάσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία μέσω ΕΣΠΑ ως αναπληρωτές καθηγητές ειδικοτήτων, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ηδη, από τους 5.800 εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν να στελεχώσουν το καινοτόμο πρόγραμμα οι 500 έχουν προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα σε επίσχεση εργασίας μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς χιλιάδες αναπληρωτές μειωμένου ή πλήρους ωραρίου που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, καθώς έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος εδώ και τέσσερις μήνες, την ώρα που τα έξοδα, οι λογαριασμοί και τα δάνεια τρέχουν μέρα με τη μέρα. Το χειρότερο όμως απ' όλα, όπως λένε, είναι πως δε γνωρίζουν πότε θα τους καταβληθούν τα οφειλόμενα.
«Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, καθώς έχουμε εξαντλήσει πλέον το όριο των οικονομικών μας αντοχών. Ειδικά συνάδελφοι που έφυγαν από τα αστικά κέντρα για να διδάξουν σε σχολεία επαρχίας και στα νησιά είναι επιβαρυμένοι με ενοίκια και άλλα έξοδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο Στάθης Κατσούλας, αναπληρωτής εκπαιδευτικός και μέλος του Συντονιστικού Ωρομισθίων - Αναπληρωτών.
Επίσχεση εργασίας
Συνολικά 5.800 εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου να στελεχώσουν τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο και αναμορφωμένο πρόγραμμα που λειτουργούν από φέτος σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αμείβονται με το μήνα (75% των χρημάτων προέρχονται από πόρους της ΕΕ και 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό) έχοντας πλέον αποκτήσει μετά από κινητοποιήσεις τα ίδια μισθολογικά δικαιώματα με τους κανονικούς αναπληρωτές.
«Το υπουργείο μέσω της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ βρίσκει έναν τρόπο να γλιτώσει από πολλές δαπάνες που υπάρχουν στην παιδεία και να τις πάρει από εκεί. Το ΕΣΠΑ όμως λήγει το 2013. Τι θα γίνει όμως με αυτούς τους εκπαιδευτικούς όταν τελειώσει το ΕΣΠΑ;», παρατήρησε ο κ. Κατσούλας.
Ηδη, πάντως εκατοντάδες αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ κατέθεσαν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αιτήσεις επίσχεσης εργασίας δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι δε θα επιστρέψουν στα σχολεία μέχρι να πληρωθούν. Στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί συνολικά 24 αιτήσεις σε σύνολο 650 εκπαιδευτικών, δόθηκαν μόλις την περασμένη Δευτέρα τα πρώτα χρήματα για την εξόφληση του Σεπτεμβρίου σε ορισμένες ειδικότητες καθηγητών, την ώρα που παραμένει άγνωστο το πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα πάντως με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί και η εξόφληση των άλλων δυο μηνών.
«Η πληρωμή είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις 20 Νοεμβρίου έφτασαν οι τελικές οδηγίες στη διεύθυνση για το πώς θα πληρωθούν», ανέφερε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου από την ΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Μαρία Μπαζδριγιάννη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου