24/12/10

Νεάντερταλ θύματα κανιβαλισμού ήρθαν στο φως στην Ισπανία


Λείψανα 12 ανθρώπων του Νεάντερταλ, πιθανώς μέλη της ίδιας οικογένειας που έζησε πριν από 49.000 χρόνια, φέρουν αδιαμφισβήτητα σημάδια κανιβαλισμού, ανακοίνωσαν ερευνητές στην Ισπανία.
Τα οστά έξι ενηλίκων και έξι παιδιών βρέθηκαν σε μια σπηλιά στη βόρεια περιοχή της Αστούριας.Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι η άτυχη οικογένεια βρήκε το θάνατο στην επιφάνεια του εδάφους, η οποία αργότερα κατέρρευσε και έπεσε στη σπηλιά.
«Όλοι τους φέρουν ίχνη κανιβαλισμού» αναφέρει στο BBC ο Κάρλες Λαλουέσα Φοξ, επικεφαλής των ερευνητών στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης.
»Έχουν ίχνη τομών σε πολλά από τα οστά τους, συμπεριλαμβανομένων των κρανίων και των κάτω γνάθων. Τα μακριά οστά έχουν κατακερματιστεί ώστε να βγει ο μυελός των οστών».
»Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ίχνη κανιβαλισμού που έχουν περιγραφεί [...] σε άλλες τοποθεσίες με ευρήματα από Νεάντερταλ είναι παρόντα και σε αυτά τα άτομα» είπε ο καθηγητής.

Η ισπανική ομάδα μπόρεσε μάλιστα να προσδιορίσει τις σχέσεις συγγένειας μεταξύ των θυμάτων. Παρόλο που τα οστά έχουν ηλικία σχεδόν 50.000 ετών, οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν θραύσματα από το λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο κληροδοτείται στους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα.
Η γενετική σύγκριση έδειξε ότι τουλάχιστον τρία από τα θύματα -τρεις ενήλικοι άνδρες- ήταν συγγενείς από την πλευρά των μητέρων τους, ενώ οι τρεις ενήλικες γυναίκες είχαν διαφορετική μητρική προέλευση.
Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία ότι, σε ορισμένες τουλάχιστον κοινωνίες των Νεάντερταλ, τα θηλυκά άτομα εγκατέλειπαν από νωρίς την οικογένεια των γονιών τους, ενώ οι άνδρες παρέμεναν μέλη της κοινότητας ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου