3/12/10

Μια νέα µορφή ζωής ανακαλύφθηκε σε αµερικανική λίµνη!

Βακτήριο τρέφεται µε δηλητήριο!
Ενα διαφορετικό πρόσωπο της ζωής - όχι σε κάποιον µακρινό πλανήτη αλλά σε µια λίµνη της Καλιφόρνιας γεµάτη αρσενικό - φανέρωσε στους επιστήµονες ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό από επιστήµονες της NASA.  Η ανακάλυψη αυτή, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ σε ειδικήσυνέντευξη Τύπου, φαίνεται πως ανατρέπειοριστικά την αντίληψη που υπήρχε µέχρισήµερα στον επιστηµονικό κόσµο για το πώς εµφανίστηκε και «χτίστηκε»η ζωή στη Γηκαι βεβαίως θέτει σε νέες βάσεις την προσπάθεια αναζήτησης εξωγήινων οργανισµών στο µακρινό Σύµπαν. 
Η ανακάλυψη έγινε στη λίµνη Μόνο, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Γιόσεµαϊτ.Στη λίµνη αυτή που τα νερά της βρίθουν από το πιο επικίνδυνο δηλητήριο στη Γη, το αρσενικό, βρέθηκε ένας πληθυσµός βακτηρίων που για τη διαβίωσή τους δεν χρησιµοποιούν τον φωσφόρο – το οποίο είναι βασικό δοµικό στοιχείο της ζωής – αλλά το συγγενικό του δηλητήριο αρσενικό. 
«Η αναπάντεχη ανακάλυψηπου κάναµε µαςοδηγεί στο συµπέρασµα ότιη ζωή στη Γηµπορεί να είναιπολύ διαφορετική απ’ όσοτην ξέραµε µέχρισήµερα»,ανέφερε η δρ Φελίσα Γουλφ-Σάιµον, από το Ινστιτούτο Αστροβιολογίας της NASA η οποία ήταν επικεφαλής της οµάδας ειδικών που έκανε την ανακάλυψη και η οποία δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science». 
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η ζωή στη Γη δηµιουργείται από έξι δοµικά συστατικά τα οποία είναι ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φωσφόρος και το θείο. 
Τα έξι αυτάσυστατικά συνθέτουν τα νουκλεϊκά οξέα, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Μέχρι σήµερα δεν υπήρχε κανένα γνωστό είδοςζωής στον πλανήτη µας που αντί για φωσφόρο να χρησιµοποιεί το δηλητήριο αρσενικό. Ταβακτήρια µε την ονοµασία GFA J-1 της λίµνης Μόνο, αποδείχτηκε ότι µπορούν να υπερβαίνουν τους νόµους της Βιολογίας. 
«Αρα, σε άλλα πλανητικά συστήµατα µπορεί να υπάρχουν οργανισµοί που η ύπαρξή τους στηρίζεται σε εντελώς διαφορετικά χηµικά στοιχεία απ’ ό,τι συµβαίνει εδώ στη Γη», ανέφερε ο καθηγητής Πολ Ντέιβις από το Πολιτειακό Πανεπιστήµιο της Αριζόνα. 
Πηγή: Τα Νέα (Στέφανος Κρίκκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου