19/12/10

Εκπομπή ακτίνων Χ καταγράφηκε για πρώτη φορά σε τεχνητούς κεραυνούς


Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να καταγράψουν τις ακτίνες Χ που εκπέμπουν οι κεραυνοί, ένα επίτευγμα που αναμένεται να ρίξει φως στο μηχανισμό δημιουργίας των ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων. 

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα χρειάστηκε να δημιουργήσουν τους δικούς τους κεραυνούς, έτσι ώστε να μπορούν να επαναλαμβάνουν το πείραμα κατά βούληση.
Χρησιμοποιώντας τη στάνταρτ τεχνική για την παραγωγή τεχνητών κεραυνών, η ερευνητική ομάδα εκτόξευσε τέσσερις μικρούς πυραύλους από τους οποίους κρεμόταν αγώγιμα καλώδια -τα καλώδια αυτά επέτρεψαν στη συνέχεια την απότομη μεταφορά φορτίων από τα σύννεφα στο έδαφος.
Μια ειδική κάμερα σε μέγεθος ψυγείο ανέλαβε να καταγράψει την εκπομπή ακτίνων Χ και ακτίνων γ. 

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι κεραυνοί εκπέμπουν ακτινοβολία σε αυτά τα μήκη κύματος, ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει όμως άγνωστος.
Παρόλο που η αόρατη λάμψη καταγράφηκε σε τεχνητούς κεραυνούς, η ομάδα του Δρ Τζόσεφ Ντάιερ εκτιμά ότι το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και στους φυσικούς κεραυνούς.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου