11/12/10

Σε κελί απομόνωσης «για τη δική του ασφάλεια» μεταφέρθηκε ο Τζ.Άσαντζ


Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ, που βρίσκεται σε φυλακή του Λονδίνου από την Τρίτη για υπόθεση βιασμού, μεταφέρθηκε σε κελί απομόνωσης, σύμφωνα με τους συνηγόρους του.

Παράλληλα, οι συνήγοροί του ανέφεραν ότι ετοιμάζονται για αππαγγελία κατηγοριών και από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές, πιθανώς για κατασκοπία.
Η φυλακή Ουάντσουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται, πήρε αυτή την απόφαση «για τη δική του ασφάλεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζ.Ρόμπινσον.
«Είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα ασφαλείας, όμως δεν είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί» στην απομόνωση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian κάποιοι «φυλακισμένοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον» για τον Άσαντζ, με αποτέλεσμα η διοίκηση της φυλακής να αποφασίσει τη μεταφορά του σε κελί απομόνωσης.

«Δεν έχει καθόλου ανέσεις, δυσκολεύεται να κάνει τηλεφωνήματα, είναι μόνος» υπογράμμισε η δικηγόρος του.
Ο Άσαντζ ζήτησε να του επιτραπεί να έχει έναν φορητό υπολογιστή για να μπορέσει να προετοιμάσει την απολογία του, επεσήμανε η δικηγόρος του. Αυτός ο υπολογιστής θα είχε περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πρόσθεσε ένας άλλος δικηγόρος του Άσαντζ, ο Μαρκ Στίβενς.
Η Ρόμπινσον πρόσθεσε εξάλλου ότι ο πελάτης της είναι αγανακτισμένος, καθώς δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του σχετικά με τις διάφορες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν στόχο ιστότοπους εχθρικούς προς τον WikiLeaks.
«Μου είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή και ότι πρόκειται για μία προσχεδιασμένη προσπάθεια να συνδεθεί ο WikiLeaks, που είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, με κυβερνοπειρατές, κάτι που δεν είναι ο WikiLeaks» τόνισε.
Ο Άσαντζ κρατείται από την Τρίτη στο Λονδίνο στο πλαίσιο μίας υπόθεσης βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που εκκρεμεί εις βάρος του στη Σουηδία, η οποία ζητά την έκδοσή του.
Σχετικά με την πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών από την Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των συνηγόρων του. 
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες κατασκοπίας, λέγοντας όμως ότι εξετάζονται και «άλλα νομικά εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου