31/12/10

Σχεδιασμοί για την υποβάθμιση του βιβλίου στο σχολείο


Η υποβάθμιση του βιβλίου είναι άρρηκτα δεμένη με το «νέο» σχολείο της «αγοράς»
Παρά τις χτεσινές διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», το θέμα της υποβάθμισης του σχολικού βιβλίου είναι υπαρκτό και δεν προκύπτει, μόνο, από το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε, χτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αναθέτει σε νέο φορέα (ΝΠΙΔ) το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, σύμφωνα με το ενημερωτικό του υπουργείου για το σχέδιο νόμου, οι αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ θα περάσουν στο υπουργείο Παιδείας.
Ανεξάρτητα, πάντως, απ' τη «φόρμουλα» που θα βρεθεί για το μηχανισμό έκδοσης των βιβλίων το μόνο σίγουρο είναι ότι στο «νέο» σχολείο της «αγοράς», που προωθεί η κυβέρνηση, θα ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα μέσα τεχνολογίας και το βιβλίο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο διαφημίζει το «ψηφιακό σχολείο», τον «ψηφιακό παράδεισο», με σκοπό, υποτίθεται, την «αναβάθμιση» της γνώσης και την «εύκολη» μετάδοσή της.
Το σίγουρο είναι, επίσης, το «πάρτι» κερδών που θα κάνουν οι εταιρείες νέων τεχνολογιών. Το ουσιαστικότερο ζήτημα, όμως, είναι η υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας, αφού τα τεχνολογικά μέσα δε θα είναι συμπληρωματικά (όπως θα έπρεπε), αλλά κυρίαρχα. Αυτή η επιλογή δε συνδέεται με τη μείωση κονδυλίων, όπως παρουσιάζεται από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για διατυπωμένο στόχο της ΕΕ, που εντάσσεται στην αντίληψη για το σχολείο του «21ου αιώνα», όπου πρέπει οι μαθητές να «κατακτούν» χρηστικές δεξιότητες, αφού στόχος είναι η πλειοψηφία να περάσει γρήγορα στην παραγωγή με τα «απαραίτητα».
Αλλωστε, με τα νέα προγράμματα σπουδών του «νέου σχολείου» θα ξεκινήσει η διαφοροποίηση στα μαθήματα από σχολείο σε σχολείο και η σύνδεση με την «αγορά», στόχοι που συνδέονται με την υποτιθέμενη «ελευθερία» επιλογής των βιβλίων και της χρήσης διαφόρων μέσων μάθησης.
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Σχετικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου για τον ΟΕΔΒ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έβγαλε χτες την παρακάτω ανακοίνωση: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει και καταδικάζει την πρόθεση της κυβέρνησης που εκφράστηκε σήμερα από την υπουργό Παιδείας για τη διάλυση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκχωρεί μια ακόμα δραστηριότητα του Δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό συνεπάγεται ότι το σχολικό βιβλίο μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ετσι ένα ακόμα τμήμα της δωρεάν Παιδείας ιδιωτικοποιείται σε συνθήκες δραματικής μείωσης του εργατικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας.
Αμεσα, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ κινδυνεύουν με απόλυση ή στην καλύτερη περίπτωση με την υποχρεωτική μετάταξη που επιβάλλει εκβιαστικά η κυβέρνηση.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα πρωτοστατήσει για να συντονιστούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μέσα από δυναμικούς αγώνες να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δημόσια - δωρεάν - αναβαθμισμένη Παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και το βιβλίο κοινωνικό αγαθό».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου